Несташица лијека “апидра” за дијабетичаре

С. Ђ.
Несташица лијека “апидра” за дијабетичаре

Бањалука - У појединим апотекама у Српској већ данима нема лијека за дијабетичаре “апидра”.

Дијабетичари, који без овог лијека не могу, кажу да се проблем са недостатком инсулина појавио почетком августа, али да је првобитно недостајао лијек “тресиба”, раствор за ињекцију у облику “пена”.

Ведран Пузовић, који се са дијабетесом бори осам година, каже да данима безуспјешно обилази апотеке.

- Чуо сам се и са другарицом из Добоја, која каже да инсулина нема ни тамо. Размјењујемо лијекове да се не би десило да неко остане без инсулина, али и те залихе су при крају - нагласио је Пузовић.

У бањалучким апотекама рекли су да тренутно имају лијек “тресиба”, али да “апидре” нема већ неко вријеме.

Из Фонда здравственог осигурања Српске казали су да добављачи, са којима имају потписане уговоре за набавку инсулина, редовно испоручују ове лијекове апотекама. Наглашавају да у свим апотекама, које требују инсулине у довољним количинама, не би требало да недостаје ових лијекова.

- Ако се и деси да је нека апотека реализовала набављене количине, осигураници инсулине могу да подигну у било којој другој апотеци са којом Фонд има потписан уговор. Контактирали смо највеће ланце апотека у РС и добили потврду да је дефектура једино са инсулином “апидра”, који се налази на царињењу, али и овог инсулина поједине апотеке још имају на стању - казали су у Фонду.

Додали су да су све активности у вези са набавком инсулина, које су у надлежности Фонда, на вријеме спроведене. Фонд има уговоре са четири добављача за набавку различитих врста инсулина, а уговори су потписани за период до краја наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана