Нерад колектива кумовао оставкама у болници Србија у Источном Сарајеву

Анита Јанковић-Речевић
Нерад колектива кумовао оставкама у болници Србија у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Директор Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Горан Тодоровић поднио је оставку, јер, како каже, колектив нема ни воље ни стрпљења за превазилажење проблема, а новог вршиоца дужности директора ове здравствене установе Влада РС ће именовати наредне седмице.

Тодоровић је истакао да је писану оставку поднио Министарству здравља и социјалне заштите РС у петак ујутро, а исто је учинио комплетан менаџмент болнице, односно помоћница директора за медицинска питања Свјетлана Ковачевић, помоћница директора за немедицинска питања Биљана Евић и главна сестра Блажица Трифуновић.

Додао је да се са функције повлачи из принципијелних разлога, наводећи да "синдикат и неки други људи" не показују довољно добре воље да болницу поведу напријед.

- Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, цијела Влада Српске и ресорни министар су показали добру вољу да буде изграђена нова болница и да напредујемо, а у колективу те воље нема. Недостаје лични допринос запослених, да стисну зубе и раде више и боље. Не могу да се помирим с чињеницом да неки људи мисле да је довољно доћи на посао и за то добити плату - рекао је Тодоровић.

Додао је да је од радника тражио мало стрпљења, јер се проблеми не могу ријешити преко ноћи, али да није наишао на разумијевање.

Навео је и да се помало заситио директорске функције, јер је током петогодишњег мандата трпио различите притиске, нарочито од Струковног синдиката доктора медицине РС.

- Вјерујем да ће "свјежа крв" донијети нове, позитивне промјене и новом директору ћу помоћи колико будем могао. Мој тим и ја ћемо остати у техничком мандату док Влада не именује нови менаџмент - рекао је Тодоровић и додао да ће свој рад наставити у болници, као специјалиста урологије.

Предсједница Синдиката доктора сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић тврди да запослени немају никакве везе са оставком менаџмента, истичући да су радници штрајком тражили своја права загарантована законом.

- Никада нисмо тражили смјену руководства болнице и вјерујем да је Тодоровић поднио оставку из само њему знаних разлога, не зато што с нама није нашао заједнички језик. Штрајком смо само исказали незадовољство, јер нам осам година нису уплаћени доприноси, а касниле су и двије плате - рекла је Јовичићева и додала да су им за 55 мјесеци, колико је Тодоровић био на функцији, уплаћени доприноси за само три мјесеца. Она је рекла да не зна ко би могао бити нови директор, истакавши да то раднике ни не занима.

- Од новог директора очекујемо да поштује права радника и Закон о раду. Да нема дискриминације, мобинга, те да буду редовно измириване плате и доприноси - додала је Јовичићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић је рекао да ће Влада Српске наредне седмице именовати в.д. директора болнице у Источном Сарајеву, те да у овом тренутку не зна ко ће то бити.

- Влада РС ће у понедјељак на радно-консултативној сједници или у четвртак на редовној сједници донијети ту одлуку - рекао је Богданић.

Синдикат доктора медицине болнице Источно Сарајево одржао је 15. новембра први штрајк упозорења, на којем су запослени захтијевали исплату три плате и измирење дугова за доприносе, као и трошкове превоза, јубиларне награде, рефундацију трошкова за специјализацију и супспецијализацију и друга права из Закона о радном односу.

Министар Богданић је у понедјељак постигао договор са представницима синдиката и руководством болнице "Србија" о начину исплате заосталих плата, доприноса и обавеза по другим основама, па је генерални штрајк, који је био најављен за ову седмицу, одгођен. Нови протест радници су најавили за 30. децембар, ако до тада не буду испоштоване преостале обавезе.

Нови објекти и опрема

Горан Тодоровић је навео да је за вријеме његовог мандата направљена поликлиника која је пуштена у рад, те нова болница која ће профункционисати за који дан.

- Набавили смо медицинску опрему вриједну више од десет милиона КМ. Објекат изгледа велељепно. Можда је вријеме да неко други учини наредни корак - рекао је Тодоровић, истичући да Болница "Србија" има дугогодишње нагомилане проблеме за чије рјешавање треба стрпљење и разумијевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана