Neće biti otpuštanja radnika u JP “Šume Srpske”

ATV
Neće biti otpuštanja radnika u JP “Šume Srpske”

Neće biti otpuštanja radnika u Javnom preduzeću Šume Republike Srpske, ali nema ništa ni od novih zapošljavanja, potvrđeno je ATV-u nakon nenajavljenog sastanka rukovodstva preduzeća sa presjednikom Vlade Republike Srpske. V.D. direktor Šuma Zoran Stojčić, nakon sastanka sa Radovanom Viškovićem, poručuje da preduzeće dobro posluje, ali priznaje da može i bolje.

Baš o tome je kaže, skoro dva sata razgovarao sa premijerom.

“Sastanak je bio u tom smjeru koje aktivnosti poduzeti u narednom periodu za prevazilaženje tih problema odnosno poboljšanje likvidnosti preduzeća. Tako da smo zauzeli jedan stav. Mislimo da neće biti problema u narednom periodu”, Stojlić. 

Radovan Višković, za ATV poručuje da u Šumama ima rupa u poslovanju. Upravi je danas dao nove zadatke.

“Menadžment Šuma mora da pronađe rješenje i da napravi bolji ambijent za poslovanje. Moraju da naprave uštede na rashodima i povećaju prihode da bi imali bolje bilanse poslovanja. Menadžment je zadužen da u narednom periodu otklanja sve dosadašnje probleme i da zajedno sa resornim Ministarstvom utvrdi kriterijume za bolje poslovanje pojedinih gazdinstava”, kaže premijer Višković.

Broj radnika u Šumama konstantno je rastao još od 2013. godine, ali u Nadzornom odboru tvrde da niko nije višak. Problema, kažu, imaju sa viškom neradnika.

“Apsolutno nema viška radnika i mi ovdje možemo govoriti o radnicima koji se promaju povremeno za neke povremene ili privremene poslove. Za radnike koji recimo imaju ugovor koji može da istekne, govori se tu i o nekim drugim kategorijama radnika. Znate, nama su i naši zakoni specifični, znate, mogu u određenim preduzećima i u šumama da ostanu i da rade radnici koji imaju 40 godina radnog staža, a nemaju 65 godina života”, kaže Biljana Marković, predsjednik Nadzornog odbora JP “Šume Srpske”.

Ova godina u “Šumama” i nije baš najbolje počela, pa je tako u januaru proizvedeno 70 odsto manje drvnih sortimenata u odnosu na prošlu godinu. Prodaja je bila još lošija, što u Upravi pravdaju lošim vremenskim uslovima. U Sindikatu tvrde da ima i do toga ko drži direktorsku palicu u pojedinim gazdinstvima. 

 

“Ima gazdinstava gjde su poslodavci ili direktori ponašali se, da kažem nedomaćniski u radu. I mislim da je danas nadzorni odbor zajedno sa Upravom zauzeli čvrći stav da će biti sankcija prema takvim neposlušnim direktorima. Pa vidjećemo hoće li to biti onako kako je donesen zaključak. Što se tiče sindikata, mi to pratimo i ukazivali smo na te propuste i ranije”, kaže Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP “Šume RS”.

Prije sastanka sa premijerom, održana je i sjednica Nadzornog odbora Šuma. Jedan od zaključaka je, kako tvrde iz Sidnikata, da više neće biti prilike da u direktorsku fotelju bilo kojeg gazdinstva sjedne neko ko nije iz te struke. To će moći samo oni sa završenim šumarskim, pravnim ili ekonomskim fakultetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana