Наплата доприноса увећана за осам одсто

Анита Јанковић Речевић
Наплата доприноса увећана за осам одсто

Бањалука - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС остварио је прошле године боље резултате рада у свим параметрима, а само наплата доприноса забиљежила је раст од осам одсто у односу на годину раније.

Истакао је то јуче у Бањалуци директор Фонда ПИО Младен Милић, након сједнице Управног одбора фонда на којој је усвојен извјештај о раду те установе за прошлу годину. Милић је навео да се буџет Фонда ПИО лани од уплате доприноса пунио око 82 одсто, а да је држава обезбиједила недостајућа средства, која су лани износила 190 милиона КМ.

- Укупни приходи Фонда ПИО по основу доприноса достигли су 861 милион КМ, а расходи милијарду и 69 милиона марака. Позитивне резултате имамо и када је ријеч питању потраживања, која су на крају децембра износила 462 милиона КМ, што је за 15 милиона мање у односу на крај 2017. године. Пад потраживања осјетио се код већине уплатилаца, а раст једино код здравствених установа и самосталних дјелатности - рекао је Милић.

Он је подсјетио да су лани била два ванредна повећања пензија у ефективном износу од 4,61 одсто, а биљеже се и позитивни трендови у структури корисника. Милић је додао да је захваљујући акцији “Стоп преварама, до пензије поштено” од 2011. године Фонд ПИО уштедио око 35 милиона КМ, те најавио да корисници који живе у Словенији, Хрватској, Црној Гори и ФБиХ ускоро неће бити обавезни да достављају потврду о животу сваког децембра текуће године.

УО Фонда ПИО, у функцији Скупштине Пензијског резервног фонда РС (ПРЕФ), усвојио је јуче и годишњи извјештај о пословању ПРЕФ-а и донио одлуку о исплати дивиденде Фонду ПИО од око пет милиона КМ.

Директор ПРЕФ-а Милош Грујић навео је да су лани остварили нето добит од 6,1 милион КМ.

- Наставили смо тренд улагања у дужничке хартије од вриједности и по основу прихода од камата на обвезнице остварили смо приход од око 4,8 милиона КМ. У односу на 2017. годину нето добит је већа за 22 одсто, док је исплаћена дивиденда већа за десет одсто - рекао је Грујић и додао да ће бити настављена улагања у дужничке хартије од вриједности, те да већ сада могу гарантовати сличан износ исплата и у наредном периоду.

Исплата пензије

Фонд ПИО јуче је почео исплату мартовске пензије за 262.404 корисника.

- Просјечна пензија износи 374 КМ и чини 41,79 одсто просјечне плате у Српској - рекли су у Фонду ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана