Намирнице враћене због лошег квалитета

А. Ј. Р.
Намирнице враћене због лошег квалитета

Бањалука - Због микробиолошке и хемијске неисправности, неодговарајућег квалитета, али и непотпуне декларације, инспектори у Српској за шест мјесеци ове године забранили су увоз 19 пошиљки хране.

Истакли су то у Инспекторату РС, наводећи да су надлежне инспекције у том периоду обавиле 29.357 контрола пошиљки хране, а лабораторијска анализа здравствене исправности и квалитета обављена је на 1.954 узорка. 

- Пропусти су утврђени код 19 пошиљки различитих врста хране, попут кондиторских производа поријеклом из Србије и Турске, дијететских производа из Словачке, орашастих плодова из Ирана, Мађарске и Шпаније, прерађевина од поврћа из Португалије и Пољске… Храна чији је увоз забрањен је уништена или враћена добављачу - рекли су у Инспекторату РС. Објаснили су да, на примјер код воћа и поврћа,  највећи ризик представља недозвољена количина пестицида и тешких метала, те да су то управо параметри на које се анализирају ове врсте хране.

Навели су да је приликом контрола посебна пажња усмјерена на производе код којих је у претходним контролама утврђена нека неправилност, производе који су специфични за поједина годишња доба, те производе за које у земљама региона постоје извјесни ризици и слично.

- Инспектори на терену контролишу све, од пратеће документације пошиљке, до изгледа, мириса, боје, декларације, као и узорковање хране за лабораторијске анализе на принципу процјене ризика. На основу свега тога можемо рећи да се на тржишту РС прометује контролисана храна - додали су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана