Након 26 година возом од Бихаћа до Сарајева

N1
Након 26 година возом од Бихаћа до Сарајева

Бихаћ - Први путнички талго воз на релацији Сарајево - Бихаћ - Сарајево кренуће на пут 2. јула, чиме ће након пуних 26 година бити успостављен путнички жељезнички саобраћај између Унско-санског кантона и главног града БиХ.

Према ријечима Ениса Џафића, директора “Жељезница ФБиХ”, при крају су радови не електрификацији дијела Унске пруге од Бихаћа до Новог Града, у дужини од 47 километара и ови послови ће бити урађени на вријеме.

“Овај воз има велики значај за Унско-сански кантон, за садашње запосленике то је гаранција да ће задржати своја радна мјеста, а стварају се и претпоставке за нова запошљавања. Без овог воза то сигурно не би било могуће, а о томе какав ће комуникацијски и економски значај бити од свега излишно је и говорити”, истакао је Џафић.

Он је подсјетио како је у поправку уништене електромреже и ревитализацију поменутог дијела пруге ово предузеће уложило три милиона марака и да је све урађено средствима компаније и уз помоћ Владе ФБиХ. Истакао је како су у реализацији пројекта имали велику помоћ колега из РС, а на овај начин се реализује стратешки план да сви већи градови у ФБиХ буду повезани жељезничком мрежом.

Премијер УСК Хусеин Рошић истакао је како се у цијелом послијератном периоду не одвија путнички саобраћај жељезницом између Унско-санског кантона и других дијелова БиХ.

“Ово питање је за нас важно са три аспекта. Први је повезивање жељезницом с остатком БиХ, други је конекција са Хрватском и тамошњим лукама и трећи аспект је везан за развој туризма на овим просторима”, истакао је Рошић.

Иначе, Унска пруга, која је некада повезивала УСК са остатком земље, као и са Хрватском, од окончања рата се, због уништене електричне инфраструктуре, користи искључиво за одвијање теретног саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана