На регионалној туристичкој мапи десет градова из БиХ

nezavisne.com
На регионалној туристичкој мапи десет градова из БиХ

​БАЊАЛУКА - Најмање десет градова у Босни и Херцеговини постаће дио регионалних рута културног туризма, које ће као јединствен производ земаља западног Балкана у будућности бити понуђене туристима.

Како је за “Независне” речено у Регионалном вијећу за сарадњу (РЦЦ), а које води овај пројекат, разматра се баштина градова као што су Вишеград, Столац, Јајце, Мостар, Сарајево, те споменици на Тјентишту и Козари, као и у Бањалуци, Новом Травнику и Санском Мосту.

“Ради се о локалитетима који чине културну баштину западног Балкана која потиче углавном из грчког, римског, византијског, отоманског и аустроугарског периода, те јединственој умјетничкој вриједности и насљеђу споменика посвећених догађајима из Другог свјетског рата, у БиХ”, каже Сњежана Дервишкадић, водитељ РЦЦ-овог пројекта за развој и промоцију туризма.

Генерално, руте се развијају кроз својеврсно партнерство шест економија укључених у пројекат и у уској сарадњи с учесницима РЦЦ Експертне групе за туризам, коју сачињавају представници министарстава надлежних за туризам, националних туристичких организација, те представници приватног сектора.

Тренутно је у току процјена статуса сваког од кандидованих локалитета, њихове спремности да прихвате туристе, те ће се након тога моћи потврдити и финална листа локалитета који ће бити укључени при формирању рута.

Према плану, до краја године би требало да буду финализиране тачне руте, тј. дефинисани локалитети који ће их сачињавати, урађена анализа потребе за интервенцијама на сваком од локалитета (инфраструктура и квалитет услуга), те развијен основни модел управљања и даљег развоја рута.

“Са почетком 2020. очекује се да ће туре моћи бити представљене тржишту путем међународних сајмова и слично, док се значајнији прилив туриста на рутама може очекивати 2021. Но, развој рута не треба гледати као процес са задатим крајњим роком јер ће се развој протезати и даље у будућност кроз стално побољшање квалитете услуга и повећање броја локалитета укључених у руте. То је уистину развојни процес”, оцијенила је Дервишкадићева.

Мили Бијавица, директор туристичке агенције “Фортуна”, једне од највећих у БиХ, сматра како је будућност туризма у регионалном увезивању и стварању јединственог туристичког производа, јер су земље региона мале да наступају самостално.

Према његовим ријечима, некада је постојао туристички производ Југославије и простирао се од Триглава до Ђевђелије, а слично је и данас.

“Имамо независне земље, али се туризам не може никада гледати национално, већ регионално. Повезивање је логична ствар јер су у питању територијално мале државе које колима можете обићи за неколико сати, осим можда Србије”, сматра Бијавица.

Његова агенција већ дуже вријеме има у понуди регионалне туре, а према његовим ријечима, искуства су одлична.

“Туристима нудимо туре које трају од 10 до 12 дана, а у питању је простор бивше Југославије, укључујући Албанију, која је све интересантнија туристима”, закључио је Бијавица.

Иначе, подаци показују како је западни Балкан прошле године посјетило више од 12 милиона туриста, а да 14 одсто запослених ради у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана