На испит зрелости у пуном сјају

Дејана Братић
На испит зрелости у пуном сјају

Бањалука - Штићеници Дома “Рада Врањешевић” заблистаће у пуном сјају на прослави матуре захваљујући Министарству породице, омладине и спорта те појединачним донацијама добрих људи који су им обезбиједили матурске хаљине и одијела.

- Од наших штићеника средњу школу завршавају четири дјевојке и пет младића. Имамо и четворо малих матураната, двије дјевојчице и два дјечака, који приводе крају образовање у основној школи - казао је директор Дјечијег дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут.

Додао је да је поносан на све ученике који су марљиво и предано обављали своје школске активности и низали добре оцјене.

- Ми добијамо дјецу различитих узраста. Неке штићенике васпитамо од самог рођења. Сваки њихов успјех и помак набоље нас чини срећним и задовољним. То је и за нас мотивација у будућем раду - рекао је Кајкут.

Истакао је да, за разлику од неких ранијих година, штићеницима није потребна помоћ за прославу матурске вечери.

- Изузетно смо захвални Министарству породице, омладине и спорта које нам је дало 10.000 КМ за куповину свега што је потребно за свих 13 матураната. Било је и појединачних донација добрих људи, којима такође од срца захваљујемо за све што су урадили за наше штићенике ове и претходних година. Драго нам је да ће наши штићеници испит зрелости положити у пуном сјају. За сада нам ништа не треба, али било каква врста помоћи увијек је добродошла - казао је Кајкут.

Напоменуо је да је матурантима који се одлуче за наставак школовања обезбијеђено бесплатно студирање.

- На нашу молбу, неколико факултета у граду донијело је одлуку да за наше штићенике студирање буде бесплатно. То је, између осталог, још један од помака који смо успјели направити - истакао је Кајкут.

Додао је да је ове године већ неколико студената који су били штићеници Дома “Рада Врањешевић” завршило факултет.

- Ми смо поносни кад наши штићеници постану академски грађани. Највећи изазов је пронаћи посао тим младим људима, али и период када одлазе из дома. Из тог разлога аплицирали смо пројекат граду који би значио додјелу стана, у коме би наши штићеници по одласку из дома имали обезбијеђен смјештај и прилику за осамостаљење - нагласио је Кајкут.

Екскурзија

У управи Дома “Рада Врањешевић” рекли су да ће дио новца који су добили бити преусмјерен за одлазак 11 штићеника на школске екскурзије.

- Између осталог, то је био један од наших приоритета. Сигурно је да ће одлазак на екскурзију њима много значити - казао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана