На Палама одржана свечана академија поводом 100 година од ослобођења у Великом рату

Срна
На Палама одржана свечана академија поводом 100 година од ослобођења у Великом рату

Пале - Свечана академија под називом “Пут до слободе”, посвећена ослобођењу и уједињењу српског народа у једну државу 1918. године, одржана је вечерас на Филозофском факултету на Палама.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да је 1918. једна од најзначајнијих година у новијој српској историји.

“Тада су српски народ и српска интелектуална и политичка елита били на неком прелому, када су послије вијекова ропства први пут имали прилику да се уједине и да више не постоји та фамозна граница на Дрини”, изјавио је Мастиловић.

Он је нагласио да овакав догађај заслужује да се обиљежи низом манифестација, те додао да ће Факултет спреман да подржи све манифестације оваког карактера, којим се обиљежавају значајни датуми из српске историје, културе, језика.

Један од организатора свечане академије, студент четврте године српског језика и књижевности на Филозофском факултету Душан Пејић рекао је да је ово трећа у нису свечаности коју организују студенти.

“У оквиру ове манифестације поводом 100 година од српске побједе и завршетка Великог рата, ослобођења српског народа, претходних вечери професор Милош Ковић одржао је предавање о теми жКосовски завјет у српској историјиж те приказан филм жСрбија у Великом ратуж, а вечерашња академија је круна на све то”, додао је Пејић.

Пејић је навео да им је мотив за организовање низа манифестација то што се недавно навршило 100 година од ослобођење Сарајева, односно уласка српске војске под командом војводе Степе Степановића у тај град, али да, нажалост, тај догађај није обиљежен у Сарајеву, ни у Републици Српској.

“На овај начин желимо, својим скромним могућностима и достојанствено, да одужимо тај дуг према прецима”, наглашава Пејић.

Пејић додаје да је представљен богат кулурни програм на којем се представио хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, етно појци, рецитатори, пјесници, гитаристи и он као млади гуслар, те професор српске историје и декан Факултета Драга Мастиловића и професора са катедре са србистику Жељка Пржуљ.

Студент мастер студија филозофије на Палама Огњен Кандић представио се са пјесмом “Сузе”, у којој се изражава континуитет српског страдања у 20. вијеку од истих непријатеља.

“Мало је обрађено и оно што се десило у Другом свјетском рату, нарочито у Јасеновцу, затим страдање ђака у Крагујевцу и прогон српског становништва са подручја Хрватске и Косова и Метохије”, рекао је Кандић.

Организатори академије су студенти Катедре за србистику и Катедре за историју овог факултета.

Током Првог свјетског рата живот је изгубило више од 10 милиона људи, од којих 1.296.000 Срба, што чини једну трећину укупног броја српског становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана