Muškarci u BiH skloniji drogama i alkoholu, žene lijekovima

Srna
Muškarci u BiH skloniji drogama i alkoholu, žene lijekovima

Sarajevo - Kanabis je bar jednom u životu koristilo 4,1 odsto stanovnika BiH, ekstazi 0,6 odsto, amfetamin 0,9 odsto, kokain 0,5 odsto, heroin 0,2 odsto i LSD 0,1 odsto, podaci su istraživanja koje je na području BiH sprovela Agencija "Ipsos".

Direktor "Ipsosa" u BiH Julijan Komšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu, nakon prezentacije rezultata istraživanja o prevalenciji i načinima upotrebe opojnih droga, da je u posljednjih 12 mjeseci kanabis koristilo 1,1 odsto, ekstazi 0,1 odsto, amfetamin 0,4 odsto, kokain 0,1 odsto stanovnika BiH.

On je napomenuo da istraživanjem nije obuhvaćen niko ko je u posljednjih godinu dana koristio heroin.

Prema njegovim riječima, benzodiazapeme je u posljednjih godinu dana koristilo 7,7 odsto stanovnika, opijate 1,4 odsto, a stimulanse 0,1 odsto.

U ukupnoj populaciji BiH starosne dobi od 15 do 64 godine 35 odsto je aktivnih pušača, a 46 odsto ih je nekad u životu konzumiralo duvan.

U posljednjih 12 mjeseci alkohol je konzumiralo 36,7 odsto stanovnika BiH.

Alkohol više konzumiraju muškarci nego žene, lijekove žene više nego muškarci, a drogama su skloniji muškarci i mlađa lica.

Istraživanjem su obuhvaćene i nove supstance koje se mogu naći u slobodnoj prodaji i koje se ne mogu ni po čemu prepoznati kao psihoaktivne, kao što su osvježivači vazduha, mirisa.

Istraživanje je sprovedeno na 5.000 ispitanika od kraja avgusta do kraja oktobra prošle godine terenskom metodom lice u lice.

Agencija "Ipsos" sprovela je ovo istraživanje za potrebe Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama koji je i finansirao cjelokupno istraživanje.

Komšić je konstatovao da BiH ni po čemu ne odskače u konzumaciji droga, lijekova koji se koriste u nemedicinske svrhe, alkohola i duvana u odnosu na zemlje u regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana