Мотоциклисти чести “гости” на ортопедији

Анита Јанковић-Речевић
Мотоциклисти чести “гости” на ортопедији

Бањалука - Љекари Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС само током јуна и јула обавили су 420 операција, а више од десет одсто њих обављено је ради повреда насталих у саобраћајним несрећама, због чега апелују на све учеснике у саобраћају да буду опрезнији.

Начелник Клинике за ортопедију и трауматологију Никола Бојић истакао је да је најгоре током љетних мјесеци када је повећан број збрињавања пацијената повријеђених у саобраћајним несрећама.

- Током цијеле године не прође дан без специфичних повређивања грађана. Мијења се само узрок. Зими су повреде узроковане падовима због клизавог коловоза и леда, с прољећа су радови у пољу и воћњацима, а љети је због повећаног интензитета саобраћаја много несрећа. Посебно је изражена неопрезност мотоциклиста, који су често присутни у нашој клиници - казао је Бојић.

Према његовим ријечима, ове године, за разлику од претходних, имали су врло мали број пацијената са повредом кичменог стуба, односно вратне кичме.

- Било је година када смо седмично имали по четири, пет пријема због прелома вратне кичме, а ове сезоне је то много мање. Сматрамо да је узрок лоше вријеме које је онемогућило купање у ријекама, базенима и језерима - додао је Бојић. 

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да о потреби и значају ове клинике најбоље говори чињеница да су и јуче хоспитализовали пацијента из Требиња који је превезен хеликоптером због пада са мотора.

- Мој циљ је да као директор УКЦ-а обезбиједим најбољу здравствену заштиту становницима Српске. Градимо модеран објекат, набављамо најсавременију опрему и континуирано радимо на едукацији кадра - рекао је Ђајић.

Да је на улицама РС љети повећан број несрећа показују подаци полиције из Бијељине, гдје је за дан забиљежено седам саобраћајки, а двије особе су и ухапшене. У једној од несрећа аутомобил је ударио у бетонски стуб за електричну енергију, а алкотестирањем је утврђено да је возач имао 2,53 промила алкохола у организму.

Пресељење

Никола Бојић је рекао да ће Клиника за ортопедију и трауматологију за два мјесеца бити пресељена из центра града у нове просторије на Паприковцу. Он је казао да ће то бити остварење сна радника у овој организационој јединици. 

- На пресељење чекамо дуже од 20 година. Већина радова је већ завршена, а у новим просторијама дочекаће нас најсавременија технологија, почевши од електронике, оперативних столова, лампи, инструмената - рекао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана