Mogući protesti zbog Halilovićeve blokade

Anita Janković-Rečević
Mogući protesti zbog Halilovićeve blokade

Banjaluka - Srpski predstavnici u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH do daljeg su zamrznuli svoj status i neće učestvovati u radu te ustanove zbog odluke direktora Agencije Envera Halilovića da blokira upis javnih univerziteta iz Srpske u registar akreditovanih ustanova, a ukoliko problem uskoro ne bude riješen studenti iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva najavili su proteste.

Direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić rekla je da su status u agenciji na nivou BiH zamrzli zamjenik direktora i srpski članovi Upravnog odbora, te da je to urađeno nakon što je Vlada RS dala rok od sedam dana agenciji na nivou BiH da univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva upiše u registar u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj.

Vojvodićeva je dodala da u vezi sa pitanjem krivične prijave protiv Halilovića, koju su podnijeli u petak, čekaju da Tužilaštvo BiH pokrene postupak.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić rekao je da zbog odluke Halilovića studenti trpe posljedice.

- Posljednji korak su protesti, ali ako se ovako nastavi bićemo primorani na taj potez jer su obustavljeni svi projekti. Studentska razmjena, mobilnost, sve je stopirano - rekao je Babić. 

Premijer RS Radovan Višković istakao je da je pitanje akreditacije veoma značajno za Srpsku i univerzitete.

- Vlada je dala rokove koji ističu ovih dana, podnijela tužbu protiv Halilovića, a obratili smo se i Evropskoj komisiji i Savjetu ministara. Ukoliko se ti rokovi ne ispoštuju na studentima je da donesu odluku o protestima -  rekao je Višković koji je juče obišao prvi i drugi paviljon Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci. On je istakao da je Vlada RS u podizanje studentskog standarda uložila više od 100 miliona KM, te da će se ići u sanaciju trećeg paviljona u Banjaluci. 

Direktor SC “Nikola Tesla” Dragoslav Topić kaže da za sada ne znaju koliko će koštati sanacija trećeg paviljona, te da će početak radova zavisiti od izrade projekta i visine sredstava za realizaciju.

Ručak u menzi

Radovan Višković je prilikom posjete SC “Nikola Tesla” ručao      u studentskoj menzi, a na meniju je bio “solo” pasulj, za koji je premijer rekao da je bio i više nego odličan. 

- Cijene smještaja i ishrane nisu mijenjane od 2006. godine - rekao je Višković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana