Митрополит Хризостом: Васкрсење Христово - вјечна порука свим временима и народима

Срна
Митрополит Хризостом: Васкрсење Христово - вјечна порука свим временима и народима

Сарајево - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истиче да је васкрсење Христово вјечна порука свим временима и народима јер је Христ својом смрћу, а потом васкрсењем побиједио смрт.

“Ова основна порука Васкрса је увијек иста, а свака генерација и свако вријеме треба да препозна васкрслога Христа својим начином, својим путевима. У данашње вријеме људи морају и требају, на начин који њима одговара, да препознају Христа Господа”, поручио је митрополит Хризостом у васкршњем интервјуу за Срну.

Митрополит је указао да је Васкрс и празник наде, која је потребна у свакоме времену, а посебно у тешким временима када људи, можда, разочарани неким животним приликама или неприликама, као што су данашње, једину наду полажу у Господа.

“Нада нам је неопходна и потребна, не само свакодневно, него уопште у нашем хришћанском живљењу. Нада мора да буде хришћанска. Нада је повјерење у помоћ и милост Божију да ће нам Господ, по нашој вјери, љубави, али и надању, дати да живимо и надамо се”, истакао је владика Хризостом.

Према његовим ријечима, реалност је, нажалост, да, након свега што се дешавало на овим просторима, сваке године у Сарајеву и Федерацији БиХ /ФБиХ/ Васкрс дочекује све мање православних Срба.

“Морамо се борити за сваког православног Србина, не само у Сарајеву, него и у Зеници, Травнику или било гдје у ФБиХ”, нагласио је митрополит Хризостом.

Он истиче да Срби не треба да прихвате ратна рјешења као готова рјешења.

“Морамо се борити за сасвим нормалан живот Срба у Сарајеву, али и Бошњака и Хрвата у Бањалуци. Морамо се залагати да се пружи поштовање Србима, као народу који је највише дао Сарајеву, било као трговци, учени људи или политичари”, рекао је владика Хризостом.

Кад је ријеч о обавези враћања одузете имовине Српској православној цркви /СПЦ/, митрополит Хризостом наглашава да је на Србима да говоре, опомињу и подсјећају власт на то, а да ће Бог на крају да одлучи.

“Неће људи сами о томе одлучивати, него и Бог”, истакао је митрополит.

Коментаришући покушаје прекрајања историје и настојања да се српско православно насљеђе прикаже као хрватско католичко, он је рекао да су од раније позната вишевјековна настојања Римокатоличке цркве да све што је хришћанско на простору БиХ присваја као католичко и хрватско.

Изјаву члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да Дрвар није српски град владика Хризостом оцјењује као Комшићево непознавање чињеница, те жељу да буде политичар на један потпуно груб и непримјерен начин.

“Он не може да разумије разлику између онога што је српско и србијанско. Он поистовјећује српско и србијанско, што не одговара ни истини ни реалности. Српско је оно што је национално српско, па било гдје да је оно - у Аустралији, САД, Европи, БиХ или Србији, али није државно србијанско. Дрвар је увијек био стоодстотно српски град, никада није било никакве друге нације и вјере и он је и данас већински српски”, појаснио је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, то што то Комшић политички сагледава његов је проблем и његова непринципијелност.

Говорећи о изазовима пред којима се налази СПЦ, владика Хризостом истиче да су пред Црквом, када је ријеч о БиХ, увијек изазови који се односе на повратак Срба, те очување српске националне, вјерске и културне имовине.

“За то морамо да се боримо из дана у дан, из године у годину, као што је случај са зградом Богословије у Сарајеву и другим случајевима, очекујући да видимо да ће се појавити нека свјетлост. Надамо се да ћемо то успјети да ријешимо. Не очекујемо да ћемо то учинити одједном, него полако, уз помоћ Божију”, каже владика Хризостом.

Према његовим ријечима, Црква се увијек налази у великој муци и невољи кад је ријеч о националним интересима као што је то сада питање Косова и Метохије.

“То је болно питање. Косово и Метохија заиста су велики крст на којем је српски народ разапет вијековима. Тај нам се крст покушава отети, а ми као људи који смо на том крсту вијековима крварили и за који смо гинули, почевши од Боја на Косову, па до данашњег дана увијек се боримо да сачувамо ту нашу жртву и светињу, за све оно што је Косово за нас духовно, не материјално”, појашњава владика Хризостом.

Он истиче да српском народу Косово као такво није материјално потребно, али је потребно сачувати то што је Косово духовно, црквено, историјски и морално.

“То је велики изазов који морамо као Црква и народ да изнесемо, да нађемо рјешење”, напомиње владика Хризостом.

Према његовим ријечима, православна црква налази се данас на још једном великом православном распећу, а то је питање односа са Цариградском патријаршијом, која је учинила то што је учинила по питању цркве у Украјини.

“То је потпуно неочекивано рјешење, које нико није могао ни да претпостави. СПЦ, која је увијек водила рачуна о каноничности, црквеном поретку доведена је да мора да реагује као црква која је увијек препознатљива у свијету по својим добрим и принципијелним односима и ставовима”, рекао је митрополит Хризостом.

Он сматра да ће на предстојећем Сабору СПЦ бити много питања која ће морати да буду рјешавана.

Владика Хризостом констатовао је у интервјуу Срни да је Црква увијек пред изазовима савременог свијета.

“Свијет, свака генерација тражи нешто ново од Цркве, нешто што ће јој одговарати и Црква мора увијек налазити рјешења која ће бити прихватљива за ову генерацију српског народа, не одступајући при томе од своје доктрине, принципа и канона”, истакао је владика Хризостом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана