Министар Петар Ђокић боравио у посјети привредном друштву „Јелшинград Ливар Ливница челика”

Агенције
Министар Петар Ђокић боравио у посјети привредном друштву „Јелшинград Ливар Ливница челика”

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у посјети привредном друштву „Јелшинград Ливар Ливница челика” а.д. Бања Лука. Том приликом, министар Ђокић је разговарао са руководством овог предузећа, након чега је обишао производне погоне.

На састанку је разговарано о актуелним питањима везаним за пословање овог привредног друштва.

Министар Ђокић је нагласио да ово бањалучко предузеће није у кризи и да није угрожен његов опстанак, те да је могућа само промјена власника од које менаџмент не очекује негативне посљедице.

„Влада није разматрала опцију да буде купац акција и у овом тренутку то и није неопходно чинити”, рекао је министар Ђокић.

Министар је истакао да ово предузеће наставља да послује и да је успјело да смањи губитак из ранијег периода.

„Влада је директним дјеловањем путем ресорног министарства показала висок ниво разумијевања које је довело до тога да се ово предузеће одржи. Једино тако је могуће пословати у будућности и подржаћемо развој њихових пословних активности”, рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, постоји простор да дио производног програма „Јелшинград Ливара” буде пласиран и у индустријским капацитетима у Српској.

„То нам је заједнички циљ, а покушаћемо и да кроз контакте које имамо у иностранству препоручимо ово предузеће да закључе нове уговоре”, рекао је министар.

Он је нагласио да, без обзира на то што је приватни капитал доминантан у овом предузећу, то не ограничава Владу да мјерама које су јој је на располагању подржи пословање предузећа.

Истакао је да је најважнији облик разумијевања било привремено одгађање наплате њихових ранијих обавеза. Према његовим ријечима, да је Влада била строга у примјени прописа да наплата буде извршена принудним путем, односно блокадом рачуна, ово предузеће би већ 2015. године престало са радом.

„Захваљујући том разумијевању Владе Републике Српске, ово предузеће је од 2015. године до данас измирило 1,7 милиона КМ обавеза. Та мјера Владе се показала оправданом и са таквом политиком подршке требамо и даље наставити”, истакао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, држава некада мора да преузме терет обавеза обавеза не на начин да их извршава у цијелости, него да покаже разумијевање за период док се компаније стабилизују и не буду у стању да изврше своје обавезе.

Генерални директор приватног друштва „Јелшинград Ливар Ливница челика” а.д. Бања Лука Миодраг Брдар је захвалио Влади Републике Српске на дугогодишњој подршци без које би тешко опстали.

„Ми се трудимо да тражимо нове послове и да фирму доведемо до стабилности и повећамо број запослених и плате. У посљедња два мјесеца запослили смо седам нових радника”, рекао је директор Брдар.

Што се тиче промјене власничке структуре, он је истакао да је на сједници Управног одбора „Ливара”, чији је био члан, прије двије године усмено најављена промјена власничке структуре.

„Они немају интереса да овдје улажу и никада нису имали, али смо имали подршку „Ливара”. Ми радимо други тип челика у односу на њих и зато немају интерес да овде улажу”, каже Брдар.

Према његовим ријечима, промјена власничке структуре неће утицати на производњу и може донијети само бољитак, јер је логично да ће фабрику преузети фирма која се бави производњом челика.

„То аутоматски значи да ће довести нове купце и да ће бити нових инвестиција. Јуче сам био у контакту са представницима жЛивараж и за сада нема купаца, због чега су продужили позив за продају акција до 4. јула. Ово је риједак тип индустрије за ово подручје Европе и тешко ће наћи купца “, рекао је Брдар.

Он је додао да су у односу на 2017. годину смањили губитак за скоро 60 одсто, док су приходи порасли за 40 одсто.

Истакао је да су за ову годину обезбиједили сигуран посао до краја септембра, да имају велике најаве послова и да ће сигурно доћи до повећања обима посла.

„Мјесечна производња је 120 тона, тежимо томе да до краја године буде повећана на 150 тона и близу смо остварења тог циља”, нагласио је Брдар.

Он је подсјетио да су најтежи ударац претрпјели 2014. године када су пале цијене нафте.

„Јелшинград Ливар Ливница челика” а.д. Бања Лука извози 70 до 75 одсто производње на тржиште западне Европе, највећи дио у Италију, Њемачку, Шпанију и Француску.

“Имамо изузетно јаку листу референци, јер радимо за француске жељезнице и велике њемачке компаније. Захваљујући овој чињеници, као и великој подршци министра Петра Ђокића и Владе Републике Српске, стабилност нам је загарантована”, каже Брдар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана