Милорад Лабус нови предсједник Удружења новинара Републике Српске

nezavisne.com
Милорад Лабус нови предсједник Удружења новинара Републике Српске

Удружење новинара Републике Српске на Изборној скупштини у суботу изабрало је Милорада Лабуса за предсједника Удружења и Данијела Симиćа за потпредсједника.

За чланове Управног одбора изабрани су и Вид Благојевиć, Жељка Спремо, Драган Гајиć, Љиљана Прерадовиć, Ненад Марковиć, Тања Алавук и Младен Вујиновиć.

На Изборној скупштини Удружења новинара Републике Српске изабран је и Надзорни одбор који чине Драган Пајиć, Милош Шолаја и Љубомир Зубер.

У Новинарско вијеćе части изабрани су Љиљана Ђуриć, Александар Богданиć, Ненад Новаковиć, Зоран Лукиć и Стефан Личина.

Предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске је Бранимир Ђуричиć.

Међу првим циљевима реактивираног Удружења јесу обнављање чланства у међународним новинарским организацијама, израда Стратегије стварања и јачања угледа Удружења у друштву, сарадња са новинарским удружењима у региону, те доношење Кодекса којим ćе бити гарантована етичка заштита професије.

Стални циљ Удружења је заштита права новинара, јачање њиховог економско- социјалног статуса и њихово масовније удруживање.

Новоизабрани предсједник Удружења новинара Републике Српске Милорад Лабус, изјавио је након скупштине да циљ удружења је заштита новинарских права и ако се она заштите у једном дјелу државе то ће бити потицај да се то ради и у читавој држави.

"Основни приоритети рада нешег Удружења су заштита радних права новинара, као и других права из наше професије и укључење новинара Републике Српске у међународне федреације новина што до сад није био случај јер на неки начин смо били изоловани на један мало дужи период" рекао је Лабус.

Он је истако да су у програмским циљевима назначили потребу за едукацијом новинара.

"Трудићемо се да на неки начин да направимо такав програм рада да едукујемо новинаре. Да ми будемо иницијатори, едукатори, да више не морамо да одлазимо на удаљена мјеста гдје неки други људи организују едукације, да ми то учинимо и да својим капацитетима постанемо партнер другим заинтересованим, што до сад није био случај", нагласио је Лабус.

Исто тако је и позвао колеге да се прикључе раду Удружење јер само тако могу да побољшају статус професије

"Желио бих да позовем новинаре Републике Српске, да се не устручавају, да се не боје, нека се једноставно прикључе овоме Удружењу, јер мислим да је удруживање у оквиру било какве професије основ заштите професије, а самим тиме подизање како материјалне, тако и свих других статуса у друштву".

Новоизабрани потпредсједника Удружења новинара Републике Српске Данијел Симиć у изјави након скупштине захвалио се колегама на избору и изразио изненађење на приједлогу и касније на избору на ову функцију и истакао значај Удружења.

"Ако већ имамо Републику Српску онда је сасма логично да имамо и Удружење новинара Републике Српске, односно каква би то била Република кад не би имала Удружење новинара које носи њено име", рекао је Симиć и додао.

"Оно што смо ми намјеравали прије свега да урадимо било је то, и за мене је најбитније да смо испунили ту функцију да постоји Удружење новинара Републике Српске".

Осврћући се на даљи рад Удружења Симиć је истако да премањему тореба да буде заштита РС у јавном простору.

"Што се тиче даље његовог рада , мислим да прије свега  по мом мишљењу треба да буде заштита Републике Српске у јавном простору , као и новинара Републике Српске односно свих оних људи који Републику Српску имају испред Босне и Херцеговине" рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана