Милионски губици нису освијестили пољопривреднике

Анита Јанковић-Речевић
Милионски губици нису освијестили пољопривреднике

Бањалука - Упркос милионским губицима које пољопривредници из Српске годинама сабирају због поплава, града, мраза и суше, осигурање усјева, воћњака и животиња домаћим произвођачима на посљедњем је мјесту што потврђује податак ресорног министарства да је од почетка године до данас свега десетак њих поднијело захтјеве за субвенционисање полисе.

Највећи број домаћих произвођача воће, поврће и житарице производи под  ведрим небом, а иако њихови приноси директно зависе од ћуди природе, они и даље избјегавају да осигурају производњу. На њихову свијест о значају полисе нису утицале ни премије од чак 50 одсто за субвенционисање, које је ресорно министарство увело још 2016. године.

Менаџер за маркетинг у “Дунав осигурању” Драган Чулић каже да су лани с циљем буђења свијести произвођача организовали велику промотивну акцију у склопу које су обилазили пољопривредна газдинстава, али да ништа није уродило плодом.

- Упркос чињеници да им временски услови не иду наруку избјегавају да осигурају производњу. Број произвођача којима смо ове године продали полису је толико мизеран да га не вриједи ни помињати. Чак су и неки ратари који су раније узимали осигурање одустали од тога  - навео је Чулић.

Генерални директор “Дрина осигурања” Миломир Дурмић сматра да је интересовање за ту врсту осигурања на ниском нивоу јер произвођачи нису довољно информисани о његовом значају и потреби.

- Ми смо ове године издали мање од десет полиса у области пољопривреде.  Људи имају предрасуду да је то скупо, а с друге стране ни осигуравајуће куће не могу смањити тарифе јер имају јако мали обухват - додао је Дурмић.

Упркос томе што је осигурање производње превасходно у интересу произвођача, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да настоје подстаћи што већи број њих на тај корак јер Влада не може интервенисати у оној мјери у којој различите временске непогоде проузрокују штете.

- Осигурање усјева је тренд у Европи и свијету и ми тај тренд морамо пратити, јер ниједна држава, ма колико јака била, не може гарантовати нити надокнадити огромне штете које настану усљед природних непогода или несрећа - нагласили су у Министарству пољопривреде.

Истакли су да је у посљедње двије године примјетно веће интересовање за осигурање, али да је то и даље на изузетно ниском нивоу.

- Пољопривредници захтјеве за субвенционисање премије осигурања подносе до 30. септембра и надамо се да ће, како се рок буде ближио, доћи до навеле, међутим до сада је Агенција за аграрна плаћања РС запримила тек десет захтјева - истакли су у Министарству пољопривреде.

Потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Ранко Сарајлић каже да домаћи произвођачи не осигуравају производњу јер немају повјерења у осигуравајућа друштва, а, како каже, високе су и тарифе.

- Када дође до штете осигуравајуће куће примјењују разне трикове како не би исплатили новац. Имам лични примјер за те тврдње. Када је избио пожар на мојој сушари, осигурање ми је платило само дио штете, иако је по закону било дужно да исплати комплету штету. Чак и када сам их тужио, суд је пресудио у њихову корист. Због таквог односа радије ризикујемо - рекао је  он.

Исплате

У Министарству пољопривреде кажу да је лани на име субвенције полисе осигурања пољопривредницима исплаћено 217.750 КМ.

- Право на премију су имале сточарска, воћарско-виноградарска, повртарска и ратарска, а највише захтјева је било за производњу дувана, меркантилне пшенице и уљане репице. Осигурање се односило на штете проузроковане оштећењем или уништењем осигураних усјева од ризика града, пожара и удара грома, док су усјеви непожњевени или док је лист необран - истакли су у Министарству пољопривреде.  

 

*Број корисника субвенције за полису осигурања у пољопривреди (по годинама)

2016. - 47

2017. - 132

2018. - 174 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана