Milan Kulić, novoizabrani rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Hitno vratiti ugled ustanovi

R. Đ.
Milan Kulić, novoizabrani rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Hitno vratiti ugled ustanovi

Foča - Vraćanje ugleda Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i povećanje kvaliteta nastave i naučnoistraživačkog rada biće glavni pravci rada novog rektora Univerziteta Milana Kulića koji je jednoglasno izabran na ovu funkciju.

Kulić, koji trenutno obavlja dužnost dekana Medicinskog fakulteta Foča, na sjednici Senata Univerziteta održanoj u srijedu izabran je na mandatni period od četiri godine, a dužnost će preuzeti 1. oktobra 2019. godine po prestanku mandata aktuelnog rektora Steve Pašalića.

Kulić je rekao da je njegov izbor jedna vrsta priznanja Medicinskom fakultetu, koji važi za najorganizovaniji fakultet ovog univerziteta, istakavši da mu je posebno važno što je odluka Senata bila jednoglasna.

Smatra da je neophodno hitno povratiti ugled Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, što će mu, kako kaže, biti prioritetni zadatak.

- Posljednjih nekoliko mjeseci, možda i godinu, sa Univerziteta su u javnost išle ružne informacije i to se mora zaustaviti. Mnogo manje pažnje smo posvetili promovisanju dobrih stvari, a ima ih. Svakodnevno neko od dekana, profesora, studenata našeg univerziteta osvaja značajne nagrade na evropskim i svjetskim prostorima - istakao je Kulić.

Drugi važan zadatak na kojem će insistirati je povećanje kvaliteta nastave i naučnoistraživačkog rada.

- Zaostajemo za univerzitetima u okruženju po broju objavljenih radova u međunarodnim časopisima i po citiranosti radova. To je donekle i logično jer smo najmlađi univerzitet, ali na tome se mora intenzivno raditi - kazao je Kulić i dodao da će velika pažnja biti posvećena povećanju međunarodne razmjene nastavnika, saradnika i studenata. 

Za izbornu sjednicu Senata, koja je održana u decembru prošle godine, kada je za rektora izabran Branko Krsmanović, Kulić navodi da je utvrđeno da je bila nelegalna, jer pet studenata koji su članovi Senata nisu izabrani po Zakonu o studentskom organizovanju.

- Inspekcija i resorno ministarstvo su poništili taj izbor. Konkurs je ponovo raspisan, a ja sam bio jedini kandidat - podsjetio je Kulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana