Милан Кулић, новоизабрани ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Хитно вратити углед установи

Р. Ђ.
Милан Кулић, новоизабрани ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Хитно вратити углед установи

Фоча - Враћање угледа Универзитету у Источном Сарајеву и повећање квалитета наставе и научноистраживачког рада биће главни правци рада новог ректора Универзитета Милана Кулића који је једногласно изабран на ову функцију.

Кулић, који тренутно обавља дужност декана Медицинског факултета Фоча, на сједници Сената Универзитета одржаној у сриједу изабран је на мандатни период од четири године, а дужност ће преузети 1. октобра 2019. године по престанку мандата актуелног ректора Стеве Пашалића.

Кулић је рекао да је његов избор једна врста признања Медицинском факултету, који важи за најорганизованији факултет овог универзитета, истакавши да му је посебно важно што је одлука Сената била једногласна.

Сматра да је неопходно хитно повратити углед Универзитету у Источном Сарајеву, што ће му, како каже, бити приоритетни задатак.

- Посљедњих неколико мјесеци, можда и годину, са Универзитета су у јавност ишле ружне информације и то се мора зауставити. Много мање пажње смо посветили промовисању добрих ствари, а има их. Свакодневно неко од декана, професора, студената нашег универзитета осваја значајне награде на европским и свјетским просторима - истакао је Кулић.

Други важан задатак на којем ће инсистирати је повећање квалитета наставе и научноистраживачког рада.

- Заостајемо за универзитетима у окружењу по броју објављених радова у међународним часописима и по цитираности радова. То је донекле и логично јер смо најмлађи универзитет, али на томе се мора интензивно радити - казао је Кулић и додао да ће велика пажња бити посвећена повећању међународне размјене наставника, сарадника и студената. 

За изборну сједницу Сената, која је одржана у децембру прошле године, када је за ректора изабран Бранко Крсмановић, Кулић наводи да је утврђено да је била нелегална, јер пет студената који су чланови Сената нису изабрани по Закону о студентском организовању.

- Инспекција и ресорно министарство су поништили тај избор. Конкурс је поново расписан, а ја сам био једини кандидат - подсјетио је Кулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана