Мигранти у Великој Кладуши под најлонским шаторима дочекују хладне дане

Anadolija
Мигранти у Великој Кладуши под најлонским шаторима дочекују хладне дане

Велика Кладуша - У мигрантском кампу у Трнови у Великој Кладуши стање је алармантно.

 Посљедњих неколико дана температуре су нагло пале, стигли су и први мразеви, а неколико стотина миграната и даље борави на ливади у најлонским шаторима, преноси Анадолија.

Шаторско насеље са мигрантима које је било подигнуто у центру Велике Кладуше, одлуком локалних власти измјештено је на земљиште у власништву опћине у близини града. На локацији у Трновима, гдје се тренутно налази око 250 миграната, на располагању су питка вода, санитарни чвор и електрична енергија путем агрегата, као и већа површина за подизање шатора.

Међународни форум солидарности – ЕММАУС већ два мјесеца прати актуелну ситуацију мигранта у Великој Кладуши, а дневно подијеле неколико стотина оброка. Координаторица и волонтерка ЕММАУС-а Азра Моралић истиче да капацитети кампа нису довољни да би се испунили хигијенски и други услови потребни за све мигранте који бораве на том подручју.

“Оно што ЕММАУС већ шести мјесеци ради у Великој Кладуши, а на локацији Трнови већ пет мјесеци, јесте да сваки дан дијелимо два кухана оброка, ујутро и навечер, затим одјећу, обућу, хигијенске потрепштине и све оно што им је потребно”, казала је Моралић.

Потребни шатори, јастуци и спужве

Она је истакла да су мигрантима у Трновима потребни шатори, јастуци и спужве. Каже да их је прошле седмице било преко 380, док их је сада око 250. Ове седмице је примјетан одлазак породица преко границе у Републику Хрватску, Ђачки дом у Бихаћу или хотел “Седр” у Цазину. У кампу тренутно борави само једна породица са троје дјеце, као и једна трудница, док се прије свега два дана у Трновима налазило десет породица са 15-оро дјеце, од којих је једно било старо свега шест мјесеци.

“Као што видите и сами, хигијенски услови су јако лоши. Долази нам хладно вријеме, већ јучер смо имали минус један степен и први мраз. Као човјек, осјећам да они не могу овдје презимити. Било је добро док је било љето, а сад је већ проблем”, додала је Моралић.

Аднан је 30-годишњи дипломирани економиста из Пакистана. Земљу је напустио због тешке ситуације, а од породице има само мајку која је остала у Пакистану. У камп Трнови стигао је прије мјесец дана, а хрватску границу до сада је покушао проћи једном.

“Желим отићи у било коју земљу Европске уније, примјерице Италију, Њемачку или Француску. Било гдје, гдје бих могао добити важеће документе, јер овдје тренутно немам никакве документације. Желим само идентитет и то је све”, рекао је Аднан.

Незамисливо провести зиму на хладноћи

На питање да ли ће бити могуће провести зиму на овој локацији, Аднан истиче да му је то незамисливо.

“То није могуће зато што већ ових дана температура ноћу бива у минусу и превише је хладно овдје”, напоменуо је.

Иако је храна обезбијеђена свим мигрантима, постоји још много тога што им је пријеко потребно. То су, прије свега, шатори, а због великих температурних разлика током дана и ноћи, потребне су деке и јастуци.

“Имамо одјећу и неке ствари, међутим то нам није довољно. Покушавамо сами нешто урадити да себи мало утоплимо, понекад је то тешко, понекад нешто лакше. Ситуација се стално мијења ових дана”, рекао је Аднан.

Емин Фаззал из Афганистана каже у кампу имају воду за туширање, међутим она је хладна. Емин разумије и говори босански језик.

“Није добро, док спавамо јако је хладно, вода је проблем, све је проблем. Овдје само животиње могу боравити и спавати, човјек не. Чак је боље и животињама, него нама”, рекао је Фаззал.

Судбина кампа неизвјесна

С обзиром на то да су у овом дијелу Европе зиме јако оштре, судбина мигрантског кампа у Великој Кладуши је крајње неизвјесна. У тренутним условима, снијег и минусе тешко би преживјели и најјачи међу њима, но друге опције за сада се не назиру.

Хотел “Седра”, у којем се налазе породице са дјецом, према посљедњим подацима је максимално искориштен, а Ђачки дом у Бихаћу у фази је реконструкције, али већ одавно пренатрпан мигрантима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана