Migrante iz iznajmljenih kuća sele na Vučjak

nezavisne.com
Migrante iz iznajmljenih kuća sele na Vučjak

Bihać - Pripadnici kantonalnih inspekcijskih organa uz asistenciju policije nastavili su i juče kontrolu stambenih objekata u Bihaću tragajući za nelegalnim migrantima.

Prema informacijama iz MUP-a USK, u ovoj akciji je pronađeno oko 80 migranata te izmješteno na lokalitet Vučjak, gdje je formiran novi privremeni prihvatni centar u kojem oni borave.

Iz Kantonalne uprave inspekcije su nam rekli kako je ovo nastavak aktivnosti od prošle sedmice, kada je u više stambenih objekata zatečeno oko 300 migranata, koji su potom također prebačeni na pomenutu lokaciju. Upozorili su kako će svi takvi objekti biti zapečaćeni, a protiv njihovih vlasnika poduzete zakonom predviđene mjere.

“Apelujemo na građane da ne izdaju nelegalno smještaj migrantima, jer time krše zakonske propise, ali i direktno narušavaju sigurnosnu i zdravstveno-epidemiološku situaciju te pozivamo da se takvi slučajevi prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Upozoravamo na zabranu izdavanja lijekova bez recepta u apotekama te apelujemo na trgovačke i ugostiteljske radnje da se strogo pridržavaju zakonskih odredaba o prometu alkoholnih pića. Molimo da se migrantima, među kojima je veliki broj maloljetnih lica, ne nabavljaju alkoholna pića”, istakao je premijer USK Mustafa Ružnić.

On je pozvao institucije države da hitno djeluju i rasterete Unsko-sanski kanton kontrolom migrantskog vala i jačanjem istočne granice BiH.

Prema posljednjim podacima, trenutno je na lokalitetu Vučjak smješteno oko 700 migranata, koji su nezadovoljni uslovima u kojima borave. Najviše upozoravaju na udaljenost tog lokaliteta od centra grada te upozoravaju kako im se ne dozvoljava da odu u trgovinu po potrepštine koje su im neophodne niti mogu da podignu novac u banci ili pošti. Također, upozoravaju na opasnost od zmija kojih ima na tom prostoru.

Iako brojni migranti pokušavaju na sve načine da napuste kamp i dođu do grada, presreću iz patrole policije i vraćaju natrag.

Predsjednik Crvenog krsta USK Smail Kličić istakao je kako njihovi volonteri nastavljaju podizanje novih šatora za migrante, a očekuje se i dostava motažnih objekata za njihov boravak.

“Učnićemo sve u skladu s našim kapacitetima da ovi ljudi ne budu ostavljeni gladni i bez smještaja. Trenutno ne možemo procijeniti njihovo stvarno brojno stanje jer jedni odlaze, druge dovoze i taj broj neprestano varira”, istakao je Kličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana