Мигранте из изнајмљених кућа селе на Вучјак

nezavisne.com
Мигранте из изнајмљених кућа селе на Вучјак

Бихаћ - Припадници кантоналних инспекцијских органа уз асистенцију полиције наставили су и јуче контролу стамбених објеката у Бихаћу трагајући за нелегалним мигрантима.

Према информацијама из МУП-а УСК, у овој акцији је пронађено око 80 миграната те измјештено на локалитет Вучјак, гдје је формиран нови привремени прихватни центар у којем они бораве.

Из Кантоналне управе инспекције су нам рекли како је ово наставак активности од прошле седмице, када је у више стамбених објеката затечено око 300 миграната, који су потом такођер пребачени на поменуту локацију. Упозорили су како ће сви такви објекти бити запечаћени, а против њихових власника подузете законом предвиђене мјере.

“Апелујемо на грађане да не издају нелегално смјештај мигрантима, јер тиме крше законске прописе, али и директно нарушавају сигурносну и здравствено-епидемиолошку ситуацију те позивамо да се такви случајеви пријаве Кантоналној управи за инспекцијске послове. Упозоравамо на забрану издавања лијекова без рецепта у апотекама те апелујемо на трговачке и угоститељске радње да се строго придржавају законских одредаба о промету алкохолних пића. Молимо да се мигрантима, међу којима је велики број малољетних лица, не набављају алкохолна пића”, истакао је премијер УСК Мустафа Ружнић.

Он је позвао институције државе да хитно дјелују и растерете Унско-сански кантон контролом мигрантског вала и јачањем источне границе БиХ.

Према посљедњим подацима, тренутно је на локалитету Вучјак смјештено око 700 миграната, који су незадовољни условима у којима бораве. Највише упозоравају на удаљеност тог локалитета од центра града те упозоравају како им се не дозвољава да оду у трговину по потрепштине које су им неопходне нити могу да подигну новац у банци или пошти. Такођер, упозоравају на опасност од змија којих има на том простору.

Иако бројни мигранти покушавају на све начине да напусте камп и дођу до града, пресрећу из патроле полиције и враћају натраг.

Предсједник Црвеног крста УСК Смаил Кличић истакао је како њихови волонтери настављају подизање нових шатора за мигранте, а очекује се и достава мотажних објеката за њихов боравак.

“Учнићемо све у складу с нашим капацитетима да ови људи не буду остављени гладни и без смјештаја. Тренутно не можемо процијенити њихово стварно бројно стање јер једни одлазе, друге довозе и тај број непрестано варира”, истакао је Кличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана