Metar drva 90 maraka

ATV
Metar drva 90 maraka

Zima tek stiže, ali poskupljenje ogreva odavno je došlo. Slavica iz Banjaluke kaže da bez obzira na to što grije samo jednu prostoriju, svake godine muku muči nabavkom drva, ali ove godine je posebno teško.

 Za metar drva mora izdvojiti oko 90 maraka a najveći problem više nisu ni pare, nego pitanje ima li od koga kupiti. Pored toga, plaćam i cijepanje i prevoz, što mi donosi dodatne troškove, dodaje Slavica. 

"Sad već sam krenula da ložim vatru, ne može se biti u kući od hladnoće. A zima kad povuče, zima bude jaka i teška, što se kaže, i još ako može izdržati deset metara. Često nam zatreba u martu tamo i u aprilu, dok se još loži. Treba izdvojiti najmanje hiljadu do 1200 maraka za drva," kaže Slavica Lovrić. 

Glavni razlog za poskupljenje je nestašica drveta i peleta, kažu iz firme koja se bavi nabavkom i  prodajom ogreva. Tri velike toplane na malom području, u Banjaluci i okolini, ali i mnoge u ostatku Republike Srpske glavni su otkupljivači drveta od šumarija, a maleni ostatak ide firmama koje se bave prodajom. Objašnjenje nalaze i u velikom izvozu drveta.

"Bukva je poskupila za 30 maraka, barem je kod nas tako, a i hrast je isto tako. Pelet je isto tako poskupio, sada  već 30-40 maraka po toni," kaže Nedeljko Pavlović, iz preduzeća "Lana eksport import" 

Banjalučani kažu da su ogrev nabavili, a po računici mnogih još uvijek je najjeftinije grijanje na drva. Žale se na cijenu, ali kažu, nemaju izbora. 

"Mislim da su drva još uvijek najbolja i najprihvatljivija."

"Nabavila sam ogrev, drva i ugalj. Šta je po vama najjeftinija opcija? Nije jeftino ni jedno ni drugo, vjerujte mi," kžu Banjalučani. 

Sve do prošle godine, kada je krenulo poskupljenje, cijena metra drva bila je oko 50 do 60 maraka. Sa prevozom, rezanjem, cijepanjem i slaganjem drva, cijena nije bila ni blizu današnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana