Медицинска школа и Гимназија затрпане пријавама

nezavisne.com
Медицинска школа и Гимназија затрпане пријавама

Бањалука - Први уписни рок у средње школе започео је јуче широм РС, а највећа гужва у Бањалуци забиљежена је у Гимназији и Медицинској школи, које су попуњене пријавама већ први дан.

За упис у прве разреде у редовима су стајали ученици са 60 и више бодова остварених током основног образовања, а резултате њиховог уписа школе ће објавити 14. јуна.

Марко Тепић из Бањалуке, који је дошао да преда папире за Гимназију, општи смјер, каже да је то најбоља школа за даље усавршавање и школовање.

“Сматрам да је гимназија елитна школа, у којој се стиче добро знање, па не чуди да велики број ђака жели управо да похађа ову школу”, казао је Марко.

С њим се слаже Матија Јеличић, који очекује да у овој школи добије најбоље знање за даље школовање.

“Гимназија је одлична школа и очекујем да стекнем знање које ће ми даље бити корисно приликом уписа на факултет”, казао је Матија.

Дражен Ђукарић из Кнежева одлучио је да упише медицинску школу јер, како каже, ту види своју будућност те истиче да га је то одувијек привлачило.

“О овој школи чуо сам све најбоље, тако да мислим да сам направио прави избор”, казао је Дражен.

Велики број ђака који је дошао је у пратњи родитеља да преда папире. Тако је Миленко Стефановић из Прњавора дошао са кћерком да упише медицинску школу.

“Сматрам да је медицинска школа једна од најбољих, послије које имаш сигурно запослење”, казао је Миленко.

Његова кћерка Дајана истиче да је предала папире за смјер лабораторијско-санитарни техничар, зато што ту види будућност.

Вида Малешевић, дирекорица бањалучке Гимназије, истиче да они у наредној школској години примају 286 ученика у 11 разреда.

“За нешто мање од четири сата била су пријављена 272 ученика, тако да очекујемо да данас буде попуњено. Ми уназад неколико година нисмо имали други уписни рок, јер се сви ученици упишу у прва два дана”, казала је Малешевићева.

Она је додала да је неписано правило да се већ првог дана пријаве сви ученици.

“Велики број ученика јутрос је прије осам часова у редовима чекао да се отвори школа да предају документа”, потврдила је Малешевићева за “Независне”.

Мирко Јовић, помоћник директора бањалучке Медицинске школе, каже да су у наредној школској години планирали уписати осам разреда, односно укупно 240 ученика. Јуче су до 14 часова имали већ 240 пријава.

“Велика је заинтересованост за нашу школу уназад неколико година”, казао је Јовић и додао да се ученици највише интересују за општи смјер.

Валентина Совиљ, предсједница Аткива директора средњих школа приједорске регије, казала је да је шест приједорских школа добило дозволу за упис по четири разреда са по 24 ученика.

“На ова мјеста конкурише 581 ученика, а ту придружујемо и 48 ученика из општине Оштра Лука”, казала је Совиљева.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да су планом уписа у прве разреде средњих школа за 2018/2019. годину предвиђена 11.083 мјеста. У гимназије је планиран упис 2.204 ученика или 19,89 одсто, а у средње стручне и техничке школе 8.879 ученика или 80,11 одсто.

“У РС је у понедјељак почео упис у прве разреде средњих школа за ученике који имају 60 и више бодова, док за ученике који имају мање од 60 бодова пријем докумената почиње у понедјељак, 18. јуна, а завршава се у сриједу, 20. јуна ове године”, навели су из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана