Малим произвођачима краћи пут до купаца

Анита Јанковић Речевић
Малим произвођачима краћи пут до купаца

Бањалука - С циљем очувања традиционалног начина производње хране, развоја породичних газдинстава и задовољења све већих потреба купаца за домаћим производима надлежни у Српској креирали су нови документ који ће малим произвођачима олакшати освајање тржишта, смањити трошкове производње и елиминисати административне препреке.

Наиме, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС  донијело је Правилник о условима одступања која се односе на субјекте у пословању са храном који имају мали обим производње. Тим документом прописана су одступања у погледу изградње објеката, просторија и опреме за субјекте који производе, прерађују и прометују храну у малим количинама, као и за оне који производе традиционалне производе или користе традиционалне методе производње.  Нови правилник предвиђа да мали произвођачи своје производе од млијека, меса, воћа, поврћа и житарица могу продавати у газдинствима, на сајмовима, пијацама и у малим трговинама, а дозвољено им је и да све што произведу пошаљу купцима директно на кућну адресу.

У ресорном министарству истичу да то неће довести у питање безбједност и квалитет хране, јер су према новим прописима мали произвођачи директно одговорни за исправност, безбједност и квалитет свог производа, а имају обавезу и да испуне опште и посебне услове хигијене.

- У мале произвођаче спадају они који годишње прераде максимално 250.000 литара млијека или произведу 100.000 килограма производа од меса, 150.000 литара пива или 50.000 килограма прерађевина од воћа и поврћа - појашњавају у Министарству пољопривреде. 

Када су у питању услови који се односе на уређење, опрему и начин рада, у ресорном министарству наводе да мали произвођачи морају имати просторију за производњу и просторију за складиштење својих производа. Додају да им је правилником дозвољено коришћење истог улаза и излаза за сировине, амбалажу, готове и небезбједне производе, као и запослене, уз одговарајућу временску одвојеност. Такође, новим документом омогућено је и складиштење сировине, готових производа, амбалаже и помоћних материјала у истом простору под условом да су просторно одвојени, упаковани, затворени и јасно означени да не би дошло до контаминације.

- Захваљујући свему томе произвођачи ће смањити трошкове и административне препреке, што ће им олакшати рад, а моћи ће и да користе традиционалне алате, материјале и поступке за производњу традиционалних производа. Правилник такође подстиче и развој економије на селу, јер пољопривредницима омогућава да прераде сировину и тако остваре веће приходе - рекли су у Министарству пољопривреде.

Младог пољопривредника Дарија Лемића, који је са сестром Дајаном прије двије и по године у селу Јелићка код Приједора основао фарму коза “Нана Каас” и  покренуо производњу козијих сирева, јогурта, сурутке и сладоледа, обрадовао је нови правилник, јер им, како каже, гарантује развој, што би им у догледно вријеме требало да омогући извоз у ЕУ.

- Због строгих услова паковања, декларисања и складиштења производа, били смо мање доступни на тржишту, а све то је и повећавало наше трошкове. Захваљујући једноставнијим процедурама лакше ћемо стизати до купаца и бити конкурентнији  великим произвођачима - рекао је Лемић.

Искуства

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде истичу да су се приликом доношење новог правилника водили искуствима Србије, Мађарске и Словеније, јер се у тим земљама показало да је то добар подстицај за мале произвођаче да развијају производњу.

- У земљама Европске уније подстиче се аутохтона производња хране на породичним газдинствима, јер се тиме чува традиција, смањује вишак хране на тржишту и подстиче производња у малим серијама, уз већу примјену људског рада, за разлику од масовне, индустријске производње - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана