Мајмунске богиње нова опасност, надлежни у РС прате ситуацију

nezavisne.com
Мајмунске богиње нова опасност, надлежни у РС прате ситуацију

Бањалука - Надлежни у РС кажу да прате епидемиолошку ситуацију, како у РС, тако и у региону и шире, у вези с појавом првих случајева такозваних мајмунских богиња у Европи, а након што је у Србији Министарство здравља наредило појачан надзор на граничним прелазима те формирало радну групу за праћење и контролу овог вирусног обољења.

Случајеви оболијевања од мајмунских богиња, вируса за који тренутно не постоји вакцина, досад су потврђени у Великој Британији, а вирусом су заражени путници који су у ову земљу дошли из Нигерије.

Из Института за јавно здравство РС истичу да у РС до данас никад није био ниједан случај ове болести.

"Институт за јавно здравство РС свакодневно прати епидемиолошку ситуацију, како у РС, тако и у региону и шире. Уколико дође до појаве овог или сличног обољења, грађани ће благовремено бити обавијештени", казала је Љубица Јандрић, специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство РС.

Она је навела да су мајмунске богиње ријетко вирусно обољење, зооноза, које се јавља углавном у Африци. Вирус на човјека преносе различите животиње у Африци, у већини случајева мајмуни или глодари, конзумирањем меса или контактом.

"Ријетко се преноси са човјека на човјека, искључиво у случајевима блиског контакта с кожним лезијама или респираторним капљицама заражене особе", казала је Јандрићева за "Независне".

Додаје да за ове богиње не постоји специфичан и безбједан лијек, нити постоји вакцина, али може бити од помоћи вакцинација против малих богиња.

"Клиничка слика је блажа него код малих богиња, али као и код њих, болест се може закомпликовати и завршити смртним исходом", појаснила је Јандрићева.

Еднан Дрљевић, начелник Одјела за инфективне болести Кантоналне болнице Зеница, истиче да чим је Министарство здравља Србије наложило мјере појачаног надзора на граничним прелазима и надлежни у БиХ би требало озбиљно да размотре да се и у БиХ предузме такве мјере.

"Морали бисмо и ми да их уведемо, јер ми смо ближе Европи", казао је Дрљевић и додао да је касно када се појаве обољели.

Блашко Топаловић, епидемиолог у Заводу за јавно здравство Тузланског кантона, каже да никада није чуо за такав случај богиња.

Мајмунске богиње најчешће се јављују у тропској Африци, јер се крче шуме и људи због тога чешће долазе у контакт са животињама. Прве промјене се најчешће јављају на лицу, а потом се шире по цијелом тијелу. На крају цијелог процеса стварају се красте које отпадају. Болест траје од двије до четири седмице.

Ова болест афрички континент је први пут "напустила" 2003. године, када се појавила у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана