МУП РС извршио 472 провјере особа и возила због сумње на тероризам

Агенције
МУП РС извршио 472 провјере особа и возила због сумње на тероризам

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске је, након праћења безбједносно интересантних појава и догађаја и прикупљана оперативних сазнања у вези са особама, групама и организацијама, чије је дјеловање повезано или се може довести у везу са вјерски или етнички мотивисаним тероризмом, сачинио 34 оперативно–криминалистичке анализе, а извршене су 472 оперативне провјере за особе и возила.

“Континуирано су праћене безбједносно интересантне појаве и догађаји на територији РС и прикупљана су оперативна сазнања о особама и догађајима који се могу довести у везу са вјерски или етнички мотивисаним тероризмом, како би се спријечило извођење терористичких акција у РС или коришћења територије за припрему или извођење акција у Федерацији БиХ и другим државама”, наводи се у извјештају о раду МУП-а РС у прошлој години.

Наглашавају да је интензивирана сарадња са полицијским структурама на нивоу БиХ, из окружења и шире по питању супротстављања у борби против тероризма и екстремизма и његовим појавним облицима.

“Сарадња се огледа у сталној размјени информација, стварању контакт тачака и размјени искустава у превенцији и борби против тероризма. У складу са потребама, појачан је оперативни рад на терену свих полицијских службеника у циљу прикупљања и обраде информација, интензивиран је рад и појачано је праћење рада свих организационих јединица Министарства које се баве овом проблематиком”, додаје се у извјештају.

Тренутна безбједносна ситуација са аспекта пријетњи извођења терористичких напада на подручју РС, како се тврди, може се оцијенити као релативно повољна, односно, не постоје поуздане и провјерене информације које указују на могуће угрожавање безбједности извођењем терористичких аката.

Из МУП-а РС су у извјештају, који ће бити предмет расправе на наредној сједници Народне скупштине РС, навели и неке од проведених превентивних активности по питању борбе против тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана