Лијек утрогестан од сутра бесплатан

Срна
Лијек утрогестан од сутра бесплатан

Бањалука - Лијек "прогестерон", комерцијалног назива "утрогестан", од сутра ће у Републици Српској бити бесплатан за труднице којима је прописан због опасности од побачаја или пријевременог порођаја.

Овај лијек од сутра ће се налазити на листи "А" лијекова Фонда здравственог осигурања Републике Српске, што значи да ће га Фонд у потпуности финансирати за труднице којима је прописан.

Из Фонда је саопштено да ће на овај начин додатно бити унапријеђена здравствена заштита трудница у Српској, што и јесте опредјељење Фонда и Владе Српске, те су протеклих година увели више права с циљем подршке наталитету и пронаталитетној политици.

"У Републици Српској у прошлој години је уведен и трећи поступак вантјелесне оплодње, чиме смо се по овом праву изједначили са много развијенијим земљама. Фонд здравственог осигурања је међу првима у региону почео да финансира и чување ембриона за парове који природним путем не могу да добију потомство", истиче се у саопштењу.

Наглашава се да су ова проширења права остварена првенствено захваљујући стабилизацији пословања Фонда и уштедама које су постигнуте рационализацијом и управљањем трошковима.

Из Фонда подсјећају да трудницама и породиљама у потпуности финансирају здравствену заштиту, а сносе и све трошкове прегледа и савјетовања за планирање породице, те прегледе, дијагностику и лијечења за вријеме трудноће, порођаја и током материнства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана