Лијечење на љетовању на терет ФЗО РС

nezavisne.com
Лијечење на љетовању на терет ФЗО РС

Бањалука, Приједор - Сви осигураници Фонда здравственог осигурања РС, који се у наредном периоду спремају за пут или љетовање у иностранству, имају могућност да се у случају потребе лијече у више европских земаља.

“Осигурана лица за вријеме привременог боравка у иностранству могу да користе здравствену заштиту Фонда у случају да им затреба хитна медицинска помоћ, и то у оним земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању”, истакли су за “Независне” у Фонду здравственог осигурања РС.

Казали су да БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Сјеверном Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Румунијом, Белгијом и Луксембургом.

“Такође, и осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље ФЗО не издаје обрасце јер је међународним споразумима другачије регулисано, односно треба да покажу пасош БиХ”, рекли су у Фонду.

Према њиховим ријечима, прије поласка на пут осигураник треба да од свог породичног доктора добије увјерење о здравственом стању, односно о способности за пут. Навели су да се осигураницима може издати увјерење чак и ако болују од неких хроничних и акутних болести, ако се не налазе у стању које ће захтијевати лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство.

Појаснили су да на основу доказа о способности за пут надлежне пословнице Фонда издају одговарајуће ино-обрасце.

Нагласили су да се издавање ових образаца не наплаћује, али се плаћа увјерење о здравственом стању које издаје породични љекар.

“Према нашем цјеновнику, издавање овог увјерења је пет КМ, с тим да сви они који су ослобођени партиципације не би требало ништа да плате”, казали су у Фонду.

Напоменули су да Фонд издаје ове обрасце не само због одлазака у иностранство из приватних разлога, већ и у другим случајевима као што је редовно школовање у иностранству, упућивање осигураника на рад или стручно усавршавање и слично.

“Овај образац, када је у питању привремени боравак у иностранству из приватних разлога, може се издати за период до 60 дана у току једне године”, наводе у Фонду, те додају да с ино-обрасцем осигураници за вријеме привременог боравка у иностранству не би требало да плаћају услугу, те ако им затреба хитна медицинска помоћ трошкове ће сносити ФЗО РС.

Нагласили су да ино-образац није исто што и путно осигурање јер покрива хитне случајеве, док путно образовање покрива и неке друге ризике.

Додали су да је Фонд у 2018. години издао 52.035 ино-образаца, што је, како кажу, за седам одсто више него у 2017. години.

Весна К. из Градишке је казала да јој много значи могућност бесплатног лијечења у оваквим случајевима.

“То је одлично, поготово за нас који имамо дјецу. Када одемо на море увијек се нешто може десити. Довољно је да дијете нагази на комадић стакла и потребна му је медицинска помоћ”, казала је она.

Горан Л. из Приједора је рекао да није ни знао за ове могућности.

“Изненадио сам се када сам видио са којим све земљама БиХ има потписане споразуме. То је одлична ствар, поготово сада за вријеме годишњих одмора”, истакао је Горан Л.

Листа земаља

Србија, Црна Гора, Хрватска, Сјеверна Македонија, Словенија, Мађарска, Турска, Холандија, Аустрија, Њемачка, Италија, Румунија, Белгија, Луксембург, Пољска, Чешка, Словачка, Велика Британија

Ино-обрасци се издају и због

* одлазака у иностранство из приватних разлога

* редовног школовања у иностранству

* упућивања осигураника на рад или стручно усавршавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана