Лапароскопско уклањање тумора са дебелог цријева

Срна
Лапароскопско уклањање тумора са дебелог цријева

Бањалука - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске од сада се операције на дебелом цријеву изводе и лапароскопски, захваљујући континуираној медицинској едукацији кадра ове установе, изјавио је јуче генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

- Овим стајемо у ред највећих клиничких центар у региону, гдје се примјењују ове технике - рекао је Ђајић јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци. Према његовим ријечима, циљ УКЦ-а је да становници не иду изван Српске да се лијечи, чиме се штеде средства Фонда здравственог осигурања и пацијената.

Он је навео да су се специјалисти опште и абдоминалне хирургије Зоран Аничић и Горан Јањић од 5. марта до 15. априла едуковали у Онколошком центру Санкт Петербурга, те да је ријеч о наставку континуиране медицинске едукације и међународне сарадње.

Јањић је појаснио да је са Аничићем учествовао у бројним лапароскопским колоректалним хируршким интервенцијама под менторством шефа Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург Илкрама Исаиловича Алијева.

- Важно је истаћи да ће код наших пацијената након оваквих оперативних захвата слиједити брз опоравак и пуштање на кућно лијечење након неколико дана, док код класичне хируршке процедуре пацијент остаје на болничком лијечењу и до петнаест дана, а на боловању од три до шест мјесеци - појаснио је Јањић. Он је додао да су у сриједу већ урадили једну сложену лапароскопију дебелог цријева и да се пацијент добро осјећа, једе и хода и у понедјељак би требало да буде отпуштен кући.

Аничић, који је и замјеник шефа Одјељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, рекао је да су у УКЦ-у створени сви услови да се операције на дебелом цријеву изводе лапароскопски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана