Krvni pritisak i stres odnijeli milione maraka

Milijana Latinović
Krvni pritisak i stres odnijeli milione maraka

Banjaluka - Ljekari u Republici Srpskoj lani su propisali 6,58 miliona recepata za lijekove, što je za oko 300.000 manje u odnosu na godinu dana ranije, a pacijenti su najviše koristili medikamente za kardiovaskularni, probavni i nervni sistem.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske lijekovi popijeni na recept u 2018. godini koštali su 66,8 miliona maraka, što je za 4,5 miliona manje nego godinu dana ranije, kada su za ove lijekove iskeširana 71,3 miliona maraka.

- Najčešće propisivani lijekovi već godinama su oni koji djeluju na kardiovaskularni, probavni i nervni sistem. Najpropisivaniji medikament u prošloj godini je lijek generičkog naziva “enapril”, koji se koristi za liječenje povišenog krvnog pritiska - naveli su u Fondu zdravstva.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić kaže za “Glas Srpske” da ne čudi što su ljekari najčešće propisivali lijekove za regulaciju krvnog pritiska jer je starosna granica znatno spuštena, pa probleme s pritiskom imaju i mladi.

- Krvni pritisak je tihi ubica. Veoma je izražen genetski faktor, tako da su velike vjerovatnoće da će probleme sa krvnim pritiskom imati i oni čije su roditelje mučile te zdravstvene tegobe. Prevencija je neophodna, a osim toga što moraju da vode računa o terapiji koju propiše ljekar, oboljeli bi trebalo da promijene način života, izbace iz upotrebe alkohol i cigarete, zdravo se hrane i što manje nerviraju - rekao je Vulić i dodao da su manje šanse za nastanak srčanog i moždanog udara ukoliko se krvni pritisak uspije držati pod kontrolom.

Među često propisivanim lijekovima su i sedativi i antidepresivi, što potvrđuje i načelnica Službe za psihijatriju u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” Slobodanka Timarac, naglašavajući da stres i užurban tempo života “pišu” sve više dijagnoza depresije i anksioznosti kod mlađe populacije.

- Na to najviše utiču stres, loša socio-ekonomska situacija i generalno loša situacija u društvu. Neizvjesna budućnost i nedostatak posla često su glavni okidači za nastanak ovih oboljenja - rekla je Slobodanka Timarac i istakla da je među mladima dosta oboljelih od bolesti zavisnosti.

Dodala je da starijoj populaciji često budu propisivani takozvani lijekovi za živce.

- Među oboljelima je dosta onih kojima su neophodni lijekovi za smirenje. Te dijagnoze su sve učestalije jer se, pored kardiološke ili neke druge terapije, obavezno propisuju i lijekovi za smirenje - rekla je ona.

Novi standardi

Duško Vulić ističe da bi Srpska u ovoj godini trebalo da usvoji nove evropske i američke preporuke za liječenje visokog krvnog pritiska.

- Radićemo na analizi i usvajanju tih preporuka, prema kojima bi trebalo da se u jednoj tableti nađu dva lijeka, što se pokazalo kao mnogo efikasnije u liječenju hipertenzije - rekao je Vulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana