Kreće trka za indeks, pred brucošima novi smjerovi

Danijela Stokanić
Kreće trka za indeks, pred brucošima novi smjerovi

Banjaluka - Svršeni srednjoškolci u trku za indeks kreću u ponedjeljak, kada počinje predaja dokumenata na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, a pred budućim brucošima naći će se i novi studijski programi.

Kako je navedeno u zajedničkom konkursu za upis studenata u prvu godinu sva tri ciklusa studija, koji je danas objavljen, na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu mjesta ima za 5.450 brucoša, dok visoke škole u Prijedoru i Trebinju raspolažu sa 270 slobodnih mjesta. 

Onima koji žele da na jesen kroče u amfiteatar na raspolaganju su dva upisna roka. Prvi upisni rok, koji počinje u ponedjeljak, trajaće do 29. juna, a polaganje prijemnog ispita na većini fakulteta planirano je 2. jula. Konačna rang-lista biće objavljena 9. jula, nakon čega kreće upis primljenih kandidata.

Budućim studentima banjalučkog Univerziteta za sada će na raspolaganju biti novih pet od predloženih dvadesetak studijskih programa, a riječ je o smjerovima radiološka tehnologija, sanitarno inženjerstvo, medicinsko-laboratorijska dijagnostika i babištvo na Medicinskom fakultetu, kao i poslovna informatika na Ekonomskom fakultetu.

Za razliku od banjalučke visokoškolske ustanove, budućim brucošima Univerziteta u Istočnom Sarajevu na raspolaganju su samo dosadašnji studijski programi.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić istakao je da proces licenciranja još nije završen zbog čega se u konkursu nisu našli svi predloženi studijski programi.

- Na ovoj visokoškolskoj ustanovi trenutno neće biti novih studijskih programa u odnosu na prošlu godinu, dok se ne završi procedura - kazao je Pašalić.

Dodao je da u novoj akademskoj godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu brucoše očekuje 2.287 slobodnih mjesta, među kojima je 75 za vanredne i 143 za strane studente.

- U slučaju da bude više kandidata nego što je konkursom predviđeno, a u šta čisto sumnjam, može doći do  proširenja liste, o čemu naravno odlučuje Vlada RS. Isto tako, ni brucoši, koji upišu studijski program za koji ne bude dovoljno kandidata, ne bi trebali biti uskraćeni mogućnosti da studiraju ono što žele. Nešto ćemo iskombinovati - rekao je Pašalić.

Na inovirane studijske programe čeka i Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, a prema riječima dekana ove ustanove Gorana Trbića oni bi studentima mogli biti ponuđeni u drugom upisnom roku.

- Očekivali smo da će licenciranje studijskih programa biti gotovo do objavljivanja ovog konkursa, međutim moraćemo još sačekati - kazao je Trbić.       

Dodao je da bi studijski programi informatika na prvom i GIS-a analitičar na drugom ciklusu mnogo značili za ovaj fakultet, jer bi privikli više studenata, zbog velike potražnje ovih kadrova na tržištu rada.

Drugi upisni rok

Prijem dokumenata u drugom upisnom roku počeće 27. avgusta i trajaće do 5. septembra. Polaganje prijemnog ispita održaće se 7. septembra. Kako je navedeno u konkursu, konačne rang-liste u drugom upisnom roku biće objavljene najkasnije do 14. septembra, dok je upis planiran od 17. do 19. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana