Креће трка за индекс, пред бруцошима нови смјерови

Данијела Стоканић
Креће трка за индекс, пред бруцошима нови смјерови

Бањалука - Свршени средњошколци у трку за индекс крећу у понедјељак, када почиње предаја докумената на јавним високошколским установама у Српској, а пред будућим бруцошима наћи ће се и нови студијски програми.

Како је наведено у заједничком конкурсу за упис студената у прву годину сва три циклуса студија, који је данас објављен, на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву мјеста има за 5.450 бруцоша, док високе школе у Приједору и Требињу располажу са 270 слободних мјеста. 

Онима који желе да на јесен кроче у амфитеатар на располагању су два уписна рока. Први уписни рок, који почиње у понедјељак, трајаће до 29. јуна, а полагање пријемног испита на већини факултета планирано је 2. јула. Коначна ранг-листа биће објављена 9. јула, након чега креће упис примљених кандидата.

Будућим студентима бањалучког Универзитета за сада ће на располагању бити нових пет од предложених двадесетак студијских програма, а ријеч је о смјеровима радиолошка технологија, санитарно инжењерство, медицинско-лабораторијска дијагностика и бабиштво на Медицинском факултету, као и пословна информатика на Економском факултету.

За разлику од бањалучке високошколске установе, будућим бруцошима Универзитета у Источном Сарајеву на располагању су само досадашњи студијски програми.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић истакао је да процес лиценцирања још није завршен због чега се у конкурсу нису нашли сви предложени студијски програми.

- На овој високошколској установи тренутно неће бити нових студијских програма у односу на прошлу годину, док се не заврши процедура - казао је Пашалић.

Додао је да у новој академској години на Универзитету у Источном Сарајеву бруцоше очекује 2.287 слободних мјеста, међу којима је 75 за ванредне и 143 за стране студенте.

- У случају да буде више кандидата него што је конкурсом предвиђено, а у шта чисто сумњам, може доћи до  проширења листе, о чему наравно одлучује Влада РС. Исто тако, ни бруцоши, који упишу студијски програм за који не буде довољно кандидата, не би требали бити ускраћени могућности да студирају оно што желе. Нешто ћемо искомбиновати - рекао је Пашалић.

На иновиране студијске програме чека и Природно-математички факултет у Бањалуци, а према ријечима декана ове установе Горана Трбића они би студентима могли бити понуђени у другом уписном року.

- Очекивали смо да ће лиценцирање студијских програма бити готово до објављивања овог конкурса, међутим мораћемо још сачекати - казао је Трбић.       

Додао је да би студијски програми информатика на првом и ГИС-а аналитичар на другом циклусу много значили за овај факултет, јер би привикли више студената, због велике потражње ових кадрова на тржишту рада.

Други уписни рок

Пријем докумената у другом уписном року почеће 27. августа и трајаће до 5. септембра. Полагање пријемног испита одржаће се 7. септембра. Како је наведено у конкурсу, коначне ранг-листе у другом уписном року биће објављене најкасније до 14. септембра, док је упис планиран од 17. до 19. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана