Kreće trka za fotelju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Svjetlana Đuričić
Kreće trka za fotelju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu raspisao je juče konkurs za izbor rektora ove visokoškolske ustanove jer će sadašnji rektor Stevo Pašalić uskoro ispuniti uslove za odlazak u penziju.

Pašalić je potvrdio “Glasu Srpske” da će u januaru 2019. godine napuniti 68 godina, čime će steći uslove za odlazak u penziju.

- Prema zakonu, imam pravo da do kraja ove akademske godine ostanem u fotelji rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Vjerovatno ću na ovoj funkciji ostati negdje do godišnjih odmora, kada će novi rektor preuzeti dužnost - kazao je Pašalić i dodao da nije upoznat s tim ko bi mogao biti kandidat za njegovog nasljednika.

Kaže da je raspisivanje konkursa za izbor novog rektora dok je sadašnji još na funkciji uobičajena procedura.

- Kad sam izabran za rektora, znalo se da ću uskoro u penziju, ali je Senat odlučio da mene izabere. Tako je i sada odlučeno da prije mog odlaska u penziju bude izabran novi rektor, da bih ga mogao na neki način uvesti u posao - istakao je Pašalić. On je dodao da se nada da će privesti kraju nacionalni program za demografsku obnovu, na kojem se trenutno radi.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić rekao je da studenti podržavaju odluku rektora i organa univerziteta.

- Rektor Pašalić želi da ostavi svom nasljedniku prostora da se upozna s poslom, tako da će ostati na toj funkciji još nekoliko mjeseci po izboru novog rektora - kazao je Simanić. On je dodao da ne želi da spekuliše o imenima kandidata za novog rektora.

- Neki prorektori još ne ispunjavaju uslove konkursa budući da rektor univerziteta može biti samo redovni profesor. O imenima je rano spekulisati jer ima još 15 dana do zatvaranja konkursa - kaže Simanić.

Stevo Pašalić je izabran za rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu na sjednici Senata održanoj 22. marta ove godine. Jedini protivkandidat bio mu je profesor Medicinskog fakulteta u Foči Veljko Marić.

Pašalić je za vršioca dužnosti rektora ove visokoškolske ustanove izabran 2. oktobra 2017. godine nakon što je Radoslav Grujić podnio neopozivu ostavku na tu dužnost. Prije nego što je došao na čelo univerziteta, Pašalić je bio redovni profesor demografije na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini.

Uslovi

Osim opštih, u konkursu je propisan i poseban uslov prema kojem kandidati za rektora treba da budu u zvanju redovnog profesora u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Kandidati su obavezni da na sjednici Senata, na kojoj će biti izabran rektor, izlože svoj program rada i razvoja univerziteta, kao i da na zahtjev bilo kog člana Senata daju dopunska obrazloženja u vezi sa ponuđenim programom - stoji u konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana