“Kozara etno-fuzija” čuva kulturni identitet

Srna
“Kozara etno-fuzija” čuva kulturni identitet

Banjaluka - U Banjaluci je večeras premijerno predstavljena modna revija “Kozara etno-fuzija”, koja kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca promoviše spoj tradicionalne nošnje sa kozarskog područja i savremenih elemenata.

Feher je istakao da je ova modna revija posebna po tome što na savremen način nosi duh tradicije.

“Tradicionalnu nošnju Kozare, ornamentiku i ostale motive pokušao sam pretvoriti u novo doba, tako da je ova revija moj modni izraz kroz etno-duh”, rekao je Feher novinarima prije početka modne revije.

Sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica” Mirko Arambašić izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju je ovo društvo imalo sa Feherom, te istakao da je glavna poruka ove modne revije da se suprotnosti privlače.

“Cilj ove modne revije je da tradiciju i kulturu približi mlađim generacijama, te da pokaže da ono što je bilo nekada ne treba zaboraviti i da se može primjeniti u sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Arambašić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je riječ o modelima koji nose zanimljivu kombinaciju tradicionalnog i savremenog.

“Modna revija prikazuje nešto novo i nešto staro. S jedne strane, njegovanje tradicije, a, s druge strane, nešto što se može aplicirati u svakodnevnom korištenju, pa i kao vrijedan poklon u ime grada”, rekao je Radojičić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da se lokalni kulturni proizvod mnogo bolje plasira na međunarodnom turističkom tržištu, ukoliko se bazira na originalnosti i identitetu.

Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke i gradom realizuje projekat “Modna kolekcija Kozara etno-fuzija”, s ciljem povećanja konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralašatva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana