“Козара етно-фузија” чува културни идентитет

Срна
“Козара етно-фузија” чува културни идентитет

Бањалука - У Бањалуци је вечерас премијерно представљена модна ревија “Козара етно-фузија”, која кроз визију модног дизајнера Марка Фехера Поткозарца промовише спој традиционалне ношње са козарског подручја и савремених елемената.

Фехер је истакао да је ова модна ревија посебна по томе што на савремен начин носи дух традиције.

“Традиционалну ношњу Козаре, орнаментику и остале мотиве покушао сам претворити у ново доба, тако да је ова ревија мој модни израз кроз етно-дух”, рекао је Фехер новинарима прије почетка модне ревије.

Секретар Културно-умјетничког друштва “Пискавица” Мирко Арамбашић изразио је задовољство сарадњом коју је ово друштво имало са Фехером, те истакао да је главна порука ове модне ревије да се супротности привлаче.

“Циљ ове модне ревије је да традицију и културу приближи млађим генерацијама, те да покаже да оно што је било некада не треба заборавити и да се може примјенити у садашњости и будућности”, рекао је Арамбашић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је ријеч о моделима који носе занимљиву комбинацију традиционалног и савременог.

“Модна ревија приказује нешто ново и нешто старо. С једне стране, његовање традиције, а, с друге стране, нешто што се може аплицирати у свакодневном кориштењу, па и као вриједан поклон у име града”, рекао је Радојичић.

Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић рекла је да се локални културни производ много боље пласира на међународном туристичком тржишту, уколико се базира на оригиналности и идентитету.

Културно-умјетничко друштво “Пискавица” у сарадњи са Туристичком организацијом Бањалуке и градом реализује пројекат “Модна колекција Козара етно-фузија”, с циљем повећања конкурентности домаћег културног стваралашатва кроз очување културног идентитета Козаре и његово прилагођавање и примјену у савременом добу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана