Котор Варош се задужује пет милиона КМ

Д. С.
Котор Варош се задужује пет милиона КМ

Котор Варош - Општина Котор Варош намјерава да се задужи пет милиона КМ да би растеретила буџет који је оптерећен ранијим задужењима, изјавио је начелник општине Зденко Сакан.

Одлука о планираном дугорочном задужењу наћи ће се пред которварошким одборницима на сједници заказаној за 18. јун.

- Планирамо да се путем емисије обвезница задужимо пет милиона КМ на десет година. Требало би да добијемо и значајан грејс период који је важан за консолидацију буџета прије него што почнемо са отплатом обавеза на основу новог задужења. Планирамо да новим задужењем вратимо преостали дуг на основу прве емисије обвезница обављене 2010. године, који представља огроман терет за буџет, а да преостали износ усмјеримо на инвестиције. У овом мандату општинске власти смо већ отплатили 1,2 милиона КМ наслијеђеног дуга и због тога смо били принуђени да ограничимо капиталне инвестиције. Ново задужење ће донијети неопходно растерећење буџета и отворити простор за веће инвестиције - прецизирао је Сакан и додао да су обавили разговоре са Министарством финансија и Инвестиционо-развојном банком РС и да су задовољни њиховим исходом.

Општина Котор Варош уплатила је у јануару ове године посљедњу рату дуга на основу емисије обвезница у износу од 398.368,51 КМ. Преостало је да буде исплаћено још пет полугодишњих рата у идентичном износу, односно 1,99 милиона КМ. Прва рата доспијева 10. јуна, а према важећем плану отплате комплетан дуг би требало да буде отплаћен у јуну 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана