Корак у свијет дигиталне револуције

Жељка Домазет
Корак у свијет дигиталне револуције

Сарајево - Телеком оператерима јуче су свечано уручене дозволе за почетак спровођења пројекта увођења 4Г мреже у БиХ. Дозволе су уручене представницима “БХ Телекома” и “ХТ Мостара”, док ће дозвола накнадно бити уручена “Телекому Српске”.

- У наредној години више од 60 одсто територије БиХ биће покривено 4Г мрежом, а у идућих пет година то ће бити обезбијеђено за 90 одсто територије БиХ са намјером да буду покривени сви главни градови, насељена мјеста, путни правци и туристичке дестинације. У наредним мјесецима грађани, као и привредници у БиХ ће моћи уживати у предностима 4Г мреже. Према задњим анализама, имаћемо најмање седам или осам пута већу брзину пријема и слања свих садржаја са могућношћу коришћења више канала - рекао је предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић приликом додјеле дозвола телеком оператерима.

Звиздић је казао да ће први град који ће користити 4Г мрежу бити Сарајево, а затим Мостар током сајма наредних дана, а онда сви други градови и остала насељена мјеста у БиХ.

- Посебно захваљујем РАК-у и Министарству транспорта и комуникација БиХ као и нашим телеком оператерима - казао је Звиздић.

Захвалио је институцијама што су напорно радиле на додјели дозвола као и на споразуму о смањењу цијена роминга на подручју западног Балкана.

- Неки процеси у БиХ ишли су некада спорије зато што смо врло често наилазили на парадоксалне блокаде и опструкције - рекао је Звиздић.

Дозволе за коришћење радиофреквентног спектра за пружање електронских комуникационих услуга путем мобилних приступних система, односно 4Г мреже, додијелила је Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ. Директор РАК-а Предраг Ковач је казао да је овим почело пружање услуга 4Г мреже и да је то веома битан дан за БиХ јер смо закорачили у свијет дигиталне револуције.

- Улазимо у систем у којем ће привреда и фирме које пружају различите врсте услуга користити ову мрежу да буду доступнији - рекао је Ковач.

Компанија “м:тел”

 

Компанија “м:тел” спремно је дочекала дуго очекиване и коначно уручене дозволе РАК-а, те је својим корисницима од јуче почела да пружа све предности које доноси 4Г мрежа.

- Добијањем неопходних дозвола од РАК-а и у складу са његовим прописаним условима, 4Г мрежом “м:тела” наприје ће бити покривени сви већи градови у БиХ, а потом и сва остала мјеста и рурална подручја - наводе у “м:телу”.

Из ове компаније позивају кориснике који још немају картице које подржавају 4Г мрежу да у наредном периоду посјете”м:тел” продајна мјеста и замијене своје постојеће СИМ картице новим како би били спремни за још бржи интернет и све остале предности LTE технологије.

- 4Г мрежа корисницима омогућава бржи приступ мобилним подацима како у уплоаду тако и у доњнлоаду. Брзине интернета које доноси нова ЛТЕ технологија биће и до 10 пута веће од тренутних. Нова, флексибилнија технологија значи и ефикаснији начин пружања услуга које ће компанија “м:тел” убудуће нудити својим корисницима - кажу у овој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана