Корачати у редовима полиције част и привилегија

Милијана Латиновић
Корачати у редовима полиције част и привилегија

Бањалука - Све већи број младића и дјевојака се одлучује да закорачи у редове Министарства унутрашњих послова (МУП), а они који већ стичу знања и вјештине на Полицијској академији у Бањалуци кажу да је највећа част и привилегија носити униформу полиције Српске.

Вођени љубављу према отаџбини, спремни да одоле сваком изазову, млади из године у годину хрле на Полицијску академију са жељом да на путу до полицијске значке, радом и залагањем допринесу већој безбједности грађана. Међу 323 кадета 20. класе који тренутно похађају полицијску обуку је и Александар Зекић из Шековића, који за “Глас Српске” истиче да је љубав према тој професији наслиједио од оца и стрица.

- Рад, ред и дисциплина су моја водиља. Служити у редовима полиције РС велика је част. На Полицијску академију сам се уписао и због тога што осим полицијских овдје савладавамо и животне вјештине, да будемо добри и поштени људи - рекао је Зекић.

Раме уз раме с њим, већ скоро пола године, корача и његова колегиница Слађана Томовић из Фоче, која каже да се на академију уписала првенствено из љубави према полицијској професији.

- Велика је част и привилегија носити униформу полиције Српске. Увјерена сам да ћу кроз свој посао доприносити бољој безбједносној ситуацији - казала је Томовићева. Онима који тек размишљају да закораче у свијет “плаваца” поручује да уз много рада и труда не постоје непремостиве препреке.

- Биће и суза и зноја, али до правог циља се и долази само уз много труда. Важно је имати јаку вољу и истрајати, а уз одличне наставнике успјешно савладавамо све лекције - казала је она. Радни дан на академији почиње у пет часова и 30 минута подизањем заставе и испуњен је бројним активностима, све док у 21.30 часова не откуца повечерје.

Начелник Управе за полицијску обуку Миле Шикман каже за “Глас Српске” да МУП РС полицијско образовање организује од оснивања, већ 27 година.

- У почетку је то било искључиво путем средње школе унутрашњих послова и курса за полицајце, све до 1999. године, од када се будући полицајци образују на Полицијској академији. О значају наше средње школе свједочи податак да је одликована Орденом Његоша првог реда - рекао је Шикман.

О статусу ове образовне установе најбоље говоре бројке, јер је средњу школу унутрашњих послова завршило 1.139 ученика, курс за полицајце 5.191 полазник, а на Полицијску академију до сада се уписао 1.521 полазник.

- Пратећи савремене трендове и академија је расла, тако да младићи и дјевојке који овдје долазе пролазе савремени систем обуке - рекао је Шикман и додао да су захваљујући напорима министра Драгана Лукача унаприједили услове смјештаја на академији и усвојили нови наставни план и програм.

Појашњава да обука траје 13,5 мјесеци, те да је у оквиру тога предвиђен 791 час теоријске и практичне наставе и 960 радних сати приправничког стажа.

- Кадети током обуке изучавају наставне предмете, савладавају полицијске вјештине и имају модуларну наставу - рекао је Шикман и додао да школовање окончавају полагањем завршног испита.

Нагласио је и да је у току процес међународне акредитације академије те да очекује да ће све бити завршено до краја године. Кадети Полицијске академије су веома активни и у ваннаставним активностима, а међу најважнијима су учешће у дефилеу поводом обиљежавања Дана Републике, прослава Дана полиције, акције добровољног давања крви и “Полицијада”.

Конкурс

Миле Шикман је истакао да је у току конкурс са упис 280 кадета 21. класе на Полицијској академији.

- Од укупног броја предвиђено је 260 мјеста за мушкарце и 20 за дјевојке. Пријавити се могу сви заинтересовани држављани РС и БиХ који нису старији од 27 година и који имају завршен најмање четврти степен средње школе - рекао је Шикман и додао да је у протекле четири године полицијски кадар подмлађен, те да је око 800 кадета прошло основну полицијску обуку. Шикман је казао и да је у току конкурс за упис седме генерације припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана