Koliko Srba i Hrvata radi u sarajevskoj administraciji?

srpskainfo.com
Koliko Srba i Hrvata radi u sarajevskoj administraciji?

Sarajevo - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izbjegao je da u Parlamentarnu skupštinu BiH dostavi tačne podatke o nacionalnom sastavu zaposlenih u gradskoj administraciji, kao i u opštinama koje čine grad.

To pitanje mu je postavio šef Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu BiH Nikola Lovrinović, ali je prvi čovjek glavnog grada BiH, koji bi trebalo da bude oličenje multietničnosti, nevješto samo citirao odredbe iz Statuta.

-Nacionalni sastav administracije Grada Sarajeva oslikava njegov multietnički karakter, a gradonačelnik vrši postavljenja državnih službenika i namještenika u skladu sa članom 48. i 49. Statuta grada, kojim je propisana nadležnost gradonačelnika da organizuje Gradsku upravu, te neposredno rukovodi njom i postavlja državne službenike u Gradskoj upravi. Konstitutivni narodi imaju garantovan minimum od 15 do 20 odsto mjesta, a na nižim nivoima raspodjela radnih mjesta utvrđuje se na proporcionalan način – napisao je Skaka.

Podatke o etničkom sastavu administracije gradskih opština nije ni dostavio jer tvrdi da ih nema. Pri tom je u zvaničnom odgovoru, s potpisom i pečatom, Lovrinovića potpisao sa Lovrić.

-Gradonačelnika Sarajeva je u žurbi i želji da mi što ljepše i bolje odgovori čak i skratio moje prezime. Dakle, prepričao mi je Statut Grada Sarajeva, a ja sam ga pitao kakvo je stanje, jesi li proveo taj Statut? On će očito dobiti ponovljeno pitanje da mi ovo razjasni. Mogao mi je Statut poslati, pa da ja sam pročitam, ne treba mi on objašnjavati. Podsjetiću ga i da je moje puno prezime Lovrinović – prokomentarisao je poslanik HDZ na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Prema podacima Srpskog prosvjetno – kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, izuzev rukovodnih struktura, gdje moraju biti zastupljene sve tri nacionalne grupe, procenat Srba u gradskoj vlasti je izuzetno mali. U gradu živi oko 13.300 Srba, a prije rata ih je bilo 157.000.

Šehovac: Glume kao u Holivudu

Predsjednik Demokratske inicijative Sarajevskih Srba Dušan Šehovac kaže da se konstititivnost naroda u Sarajevu „glumi kao u Holivudu“ samo na najvišim funkcijama, poput predsjedavajućeg Gradskog vijeća ili zamjenika gradonačelnika, dok ravnopravnost na terenu, od mjesne zajednice do Grada – ne postoji.

-Sarajevo je grad u kome su u Statutu napisali da, kada jedan narod pređe 80 odsto, uopšte ne moraju da poštuju princip konstititivnosti naroda. U Sarajevu se smanjuje broj zaposlenih Srba u administraciji – kaže Šehovac za Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana