Klijentima osiguravajućih kuća u RS leglo 23,41 miliona KM

Milijana Latinović
Klijentima osiguravajućih kuća u RS leglo 23,41 miliona KM

Banjaluka - Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prva četiri mjeseca ove godine 23,41 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je u odnosu na isti period lani manje za oko 4,9 odsto.

Prema podacima Agencije za osiguranja RS, društva za osiguranja sa sjedištem u Srpskoj su u prva četiri mjeseca ove godine isplatila ukupno 9.789 odštetnih zahtjeva.

Navode da je u oblasti neživotnih osiguranja isplaćen 21,20 miliona KM, dok je u životnim isplaćeno 2,21 milion maraka odštete.

- Najviše odštetnih zahtjeva isplaćeno je u osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i to 4.778 zahtjeva u iznosu od 13,70 miliona KM, što je u skladu sa učešćem ove vrste osiguranja u obračunatoj premiji - naveli su u agenciji.

Ukupna premija osiguravajućih društava u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 72,53 miliona maraka, i veća je za oko 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže za “Glas Srpske” da niži procenat isplate odštetnih zahtjeva u prva četiri mjeseca ove u odnosu na prošlu godinu ne znači ništa statistički, jer to varira iz kvartala u kvartal.

- Na domaćem tržištu i dalje dominiraju obavezna osiguranja, prvenstveno osiguranje od auto-odgovornosti, te stoga ne čudi što je i najviše odštetnih zahtjeva isplaćeno upravo u tom segmentu - rekao je Durmić.

Komentarišući ukupan iznos premije osiguravajućih društava u prethodnom periodu, Durmić je kazao da je trend rasta tržišta osiguranja u prethodnom periodu bio oko deset odsto.

- U oktobru prošle godine smanjena je tarifa u osiguranju od auto-odgovornosti za deset odsto, pa je premija u toj vrsti osiguranja manja u odnosu na druge, dok su životna i osiguranja imovine bilježila veći trend rasta - pojasnio je Durmić i dodao da očekuje da će premija osiguranja imati trend rasta do kraja godine.

Durmić ističe da je rast tržišta osiguranja skroman u odnosu na kapacitete kojima Republika Srpska raspolaže.

Privreda

Milomir Durmić ističe da je u Srpskoj veoma mali broj privrednika koji osiguravaju imovinu preduzeća.

- Mnogo je preduzeća koja nisu osigurana što je u prijeratnom periodu bilo nezamislivo. Nastojimo da se izborimo s tim kako bi se koliko toliko približili zemljama zapadne Evrope ili bar okruženju - rekao je Durmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana