Кинезима концесија за аутопут Бањалука - Приједор

Срна
Кинезима концесија за аутопут Бањалука - Приједор

Бањалука - Влада Републике Српске додијелила је данас концесију кинеској компанији "Шандонг" за изградњу аутопута Бањалука - Приједор.

На радно - консултативној сједници Владе дата је сагласност на приједлог уговора о концесији за аутопут Бањалука – Приједор -Нови Град, односно његову прву фазу Бањалука - Приједор, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Концесија је додијељена на 33 године, укључујући период изградње, а концесионар се обавезује на плаћање концесионе накнаде. Она се састоји од једнократне накнаде која износи 1,5 одсто од вриједности инвестиције, односно 4,47 милиона евра и годишње накнаде од пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине, наведено је у саопштењу.

Вриједност инвестиције, која обухвата пројектовање и изградњу, процијењена је на 297 милиона евра. Трошак изградње по километру је седам милиона евра и он се налази на доњем прагу средњег обима у поређењу са сличним пројектима у Европи.

Кинеска компанија "Шандонг" је регистровала предузеће у Српској које је задужено за пројектовање, изграду, управљање, одржавање и финансирање изградње аутопута Бањалука - Приједор.

Република Српска ће током периода управљања и одржавања плаћати концесионару годишњу накнаду за расположивост ауто-пута.

Компанија "Шандонг" је поднијела Влади Републике Српске 11. децембра 2017. године понуду за започињање поступка додјеле концесије за изградњу ауто-пута Бањалука - Приједор.

Том потезу претходило је више докумената које су Влада и предузеће "Аутопутеви Републике Српске" потписали са кинеским понуђачем.

Радна група задужена за преговоре усагласила је са кинеским партнером сва важна питања, а пројектовање аутопута треба да буде у складу са правилима струке, прописима који уређују област друмског саобраћаја, смјерницама и нормама на снази у Српској, наведено је у саопштењу.

Аутопут Бањалука - Приједор биће дужине око 42 километра, имаће по двије саобраћајне траке по смјеру, раздијелно острво и зауставне траке.

Према подацима из генералног пројекта, очекује се да ће бити изграђено седам тунела и 35 мостова, три петље и инфраструктура за затворени систем наплате путарине са три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.

Услужни пратећи садржаји као што су објекти намијењени за снабдијевање возила, возача и путника нису обухваћени концесијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана