Кинески језик пред основцима у четири школе

Милијана Латиновић
Кинески језик пред основцима у четири школе

Бањалука - Ученици у четири основне школе ускоро би требало да почну да изучавају кинески, а знакове и граматику једног од најтежих свјетских језика показиваће им предавачи из Кине.

Овај језик са Далеког истока ушао је на мала врата у образовни систем Српске у прошлој школској години, када је у Основној школи “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву отворена прва учионица за кинески језик. Знакове и прве ријечи на кинеском успјешно је савладало око 250 основаца.

- Предавања су дјеци држали студенти, а од ове школске године Амбасада Кине у БиХ обезбиједиће предаваче из Кине. Имамо већ пет група заинтересованих ученика од првог до деветог разреда. Очекујем да би настава могла почети већ крајем октобра - рекла је за “Глас Српске” директорица ове школе Данијела Мрда.

Додала је да је Републички педагошки завод израдио наставни план и програм по којем ће овај језик бити факултативно изучаван.

За увођење кинеског језика спремна је и бањалучка Основна школа “Георги Стојков Раковски”, у којој је 46 ђака изразило жељу да учи овај језик.

- Ученици од четвртог до деветог разреда желе да уче кинески. Требало би да буду подијељени у двије групе. Припремили смо сву документацију и чекамо само да дођу предавачи и почне настава - рекао је за “Глас Српске” директор ове школе Душан Мишљеновић.

Од око 180 основаца у Основној школи “Србија” у Шамцу, трећина је изразила жељу да учи један од најтежих свјетских језика.

- Анкета је показала да 70 основаца жели да учи кинески. Чекамо да настава почне - рекла је директорица ове школе Ирена Комленовић и додала да ђаци ове школе изучавају енглески, њемачки и руски језик.

У једној од највећих основних школа у Српској, “Свети Сава” у Добоју, у којој се број ђака повећава из године у годину, око 350 ученика жели да учи кинески језик.

- Надам се да ће настава на кинеском почети ускоро, или најкасније почетком другог полугодишта - рекла је директорица ове школе Радмила Дакић.

Да познавање кинеског језика на нашим просторима постаје све већа потреба и да би требало да буде уведен као други страни језик у школама, поручили су у мају прошле године и званичници Српске након посјете еминентних кинеских професора. Професори из Кине су тада на бањалучком Факултету политичких наука одржали предавање под називом “Кина - појас и пут”.

Средњошколци

Осим основаца, заинтересованих за учење кинеског језика има и у средњим школама. Директор Средњошколског центра “Фоча” Веселин Радовић истиче да је број заинтересованих ђака премашио очекивања.

КИНЕСКИ ЈЕЗИК

један од најтежих и најстаријих свјетских језика

КИНЕСКО ПИСМО

има шест врста знакова, али је граматика једноставна

ЗА РАЗЛИКУ ОД СРПСКОГ

кинески језик нема падеже, родове, множину и једнину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана