Касарна “Ушивак” се припрема за мигранте

ATV
Касарна “Ушивак” се припрема за мигранте

Црвени крст Кантона Сарајево, који је годинама био смјештен у хаџићкој касарани “Ушивак”, јуче се иселио, потврђено је АТВ-у.

Нису имали друге након одлуке надлежних да се тај простор претвори у прихватни центар за мигранте који би требало да буде довољан за смјештај неколико стотина избјеглица. Што је најбитније, у бившој касарни има струје и воде. Требало би да се закрпе рупе на крововима, окрече просторије и санирају мокри чворови и кухиње. 

Ко ће за то бити задужен и колико ће све да кошта, требало би да буде познато почетком сљедеће седмице када се очекује потписивање протокола о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и општине Хаџићи.

“Када сад ставимо ову касарну “Ушивак” у функцију, онда неће бити могуће нигдје друго, апсолутно нигдје друго да бораве мигранти, већ искључиво за то, у одређеном простору, полиција и инспектори за странце контролисаћемо... Све оно што се буде радило изван тих прихватних центара биће у супротностима са нашим одлукама и нашом политиком. Користићемо све полуге државе да то држимо под контролом”, каже Драган Мектић, министар Безбједности БиХ. 

Под контролу би да ставе мигранте и у Бихаћу и Великој Кладуши. Премијер Унско-санског кантона поручује да би, ускоро, требало да буде формиран јединствени прихватни центар за мигранте. Потенцијална локација је Доња Видовска код Кладуше. Тако би шаторско насеље надомак тог мјеста могло  у прошлост. 

“Стављање у функцију једног објекта за збрињавање миграната. Овакав амбијент не одговара Црвеном крсту, ми не можемо да радимо на ливади”, рекао је Хајрудин Мухамедагић, секретар Црвеног крста Велика Кладуша.

Мигранти који су евидентирани су под котролом, али муку задају они који илегално прелазе границу и који су, по многима, и безбједносна пријетња. Због тога што илегалце враћа, Гранична полиција се нашла на удару критика међународне заједнице. На њих је одговорио Зоран Галић. 

“Кад су већ брижљиви за мигранте и у том социјалном смислу, што допуштају мигрантима да пјешаче двије до три хиљаде километара, зашто једноставније не оду доле у Грчку и не спреме пар авиона за Њемачку, Француску и Италију, него се и они у овој цијелој причи понашају лицемјерно”, каже Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ.

Из Граничне полиције поручују да је, од почетка године, у БиХ, нелегално ушло више од 2500 миграната. Неке процјене говоре да би их, до краја љета, могло бити и неколико десетина хиљада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана