Karta pčelarskih puteva vodiće do dobrog meda

Milan Vujić
Karta pčelarskih puteva vodiće do dobrog meda

Gradiška - Dobri uslovi za proizvodnju i brojne koristi od meda doprinijele su da Potkozarski kraj postane prepoznatljiv po bavljenju pčelarstvom, a u cilju privlačenja što većeg broja turista koji će biti i potencijalni kupci pčelinjih proizvoda, lokalna uprava planira da napravi kartu pčelarskih puteva u Gradišci.

Tu ideju otkrio je juče direktor turističke organizacije Gradiška Veljko Jovanović prilikom otvaranja privredno-turističke manifestacije "Zdravomed 2018" koja je, osim proizvođača iz potkozarskog kraja, okupila i izlagače iz Krajine, Posavine, sa Ozrena i drugih krajeva RS i FBiH.

U gradiškom kraju ima dvjestotinjak pčelara koji godišnje proizvodu 50 tona meda.

- To je od tri do šest odsto proizvodnje meda u Republici Srpskoj, što je značajan udio i potencijal. Ovakvim manifestacijama nastojimo da ukažemo na važnost meda u ishrani i da podstaknemo stanovništvo da se bavi pčelarstvom jer će tako spojiti ugodno, korisno i zdravo i još će ostaviti i profit - rekao je Jovanović i dodao da u gradiškom kraju ima dvjestotinjak pčelara koji godišnje proizvodu 50 tona meda.

- Mnoštvo proizvoda interesantno je turistima zbog čega je u planu izrada karte pčelarskih puteva u Gradišci - rekao je Jovanović.

Vrijedni pčelari potrudili su se i ovaj put da izlože brojne razne vrste meda, propolisa, matične mliječi, polena, brojnih pića na bazi meda, sušenog voća u kombinaciji s medom, kozmetičkih proizvoda i ukrasnih svijeća.

Porodica Tomić iz Gradiške pčelarstvom se bavi dugo godina. Razvili su proizvodnju, stvorili bogatu lepezu proizvoda i postali poznati pčelari u regionu.

- Proizvodimo više vrsta meda - bagremov, kestenov, livadski, šumski... Osim meda tu je i vosak, polen, propolis, a posebno mjesto zauzima matična mliječ - priča Saša Tomić čiji se broj društava kreće do 150, a najveći prinos je do 30 kilograma po društvu.

Predrag Trninić iz Nove Topole, koji ima 150 košnica, takođe je izložio med, matičnu mliječ, propolis i polenov prah.

- Kad se spoji ugodno i korisno uspjeh je zagarantovan. Svi ovi proizvodi djeluju blagotvorno na ljudski organizam zbog čega su veoma traženi - rekao je Trninić koji dodaje da pčelarstvo odmara, a med i ostali proizvodi čine čovjeka zdravim.

Sajam predstavlja izvrsnu priliku za sagledavanje ukupnih godišnjih rezultata te razmatranje mogućnosti poboljšanja, ali i mogućnosti razvoja djelatnosti koja ima pozitivne učinke na voćarsku proizvodnju.

Podrška opštine

S obzirom na to da je voćarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede u Gradišci, opština podržava sve projekte tradicionalnih djelatnosti koji su vezani za voćarstvo pa tako i sajam meda i pčelinjih proizvoda.

Opština je donijela odluku da podrži proizvođače koji imaju manje od 50 društava, a koji ne ostvaruju podsticaj od Ministarstva poljoprivrede, kako bi proširili proizvodnju i doprinijeli značaju pčelarske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana