Јавност згрожена снимком погибије: Подсмијавање туђој смрти морално дно

nezavisne.com
Јавност згрожена снимком погибије: Подсмијавање туђој смрти морално дно

​Бањалука, Мостар - Иако, након што је у јавност доспио шокантни снимак саобраћајне несреће у којој је погинуо Миленко Пудар из Бањалуке, није још са сигурношћу утврђено да ли је М.С., који је телефоном све снимао, прекршио закон, стручњаци сматрају да су у овом случају прекршени сви морални кодекси.

 

 

Јавност је згрожена снимком који кружи интернетом, а на којем се види како сувозач снима аутомобил који испред аута у којем се вози кривуда по цести уз коментаре: “Или је пијан или спава, а возе га кола”, “Ено доље аутобус, успори мало нека га бубне аутобус прије нас”.

У МУП-у ХНК су јуче казали да они нису ухапсили мушкарца који је снимао погибију Миленка Пудара, али да немају сазнања да ли је то урадио неки други МУП у ФБиХ.

Након овог снимка на друштвеним мрежама су згрожени грађани чак основали групу на Facebookу путем које траже да ово лице буде кажњено. Шокирани су што је он снимао удес и подсмијавао се, умјесто да помогне.

Да би ситуација била још гора, и након што је пришао Пударевом аутомобилу послије несреће те се увјерио да је мртав, мушкарац који снима наставља с подсмијехом уз коментаре: “Није овај жив. Он је шехид... Ништа од њега”.

“Да су ова лица морално дно, сасвим је извјесно, као и то да заслужују друштвену осуду, али мислим да би прави одговор на ово био да им се не да простор на друштвеним мрежама, да их се не популаризује и да их се у људском смислу игнорише”, казао је Славо Кукић, професор социологије Свеучилишта у Мостару.

Нагласио је да не вјерује да је комплетно друштво изгубило сензибилитет, јер би то онда значило да смо као друштво изгубили људскост.

“Тај снимак је показатељ како и ми живимо у друштву које није ослобођено манијакалног типа понашања”, рекао је Кукић за “Независне”.

Истакао је да, према његовом мишљењу, насилне пријетње упућене на друштвеним мрежама сниматељу саобраћајке нису ријешење, нити да ће допринијети у едукацијском или било којем другом смислу.

“Мислим да би прави одговор био да се то са друштвених мрежа скида и да се људи не доводе у ситуацију да једној трагедији морају свједочити на један тако низак цивилизацијски начин”, навео је Кукић.

Шевал Ковачевић, вјештак саобраћајне струке, казао је да је мушкарац који је снимао ову саобраћајну несрећу само снимио једно фактичко стање, односно да није прекршио закон.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је да се ових дана организује обука ватрогасаца за пружање прве помоћи јер су они уз полицију први на мјесту несреће.

“Ми у нашој стратегији имамо члан који се односи на обуку професионалних возача за пружање прве помоћи, јер они најчешће наилазе на саобраћајне несреће. Нисмо досад то реализовали јер је врло тешко окупити професионалне возаче на једном мјесту”, рекао је Радовић.

Навео је да у закону стоји да је онај ко наиђе на саобраћајну несрећу дужан пружити прву помоћ, али да према његовим сазнањима нема забране снимања саобраћајне несреће.

“Има људи који су увијек спремни помоћи, има људи који 'гледају своја посла', а има и оних који се боје да ће нешто погоршати ако покушају помоћи и да неће пружити помоћ на прави начин па се зато не усуђују, све је индивидуално. Немамо неких истраживања на ту тему па не знамо у којој мјери су људи спремни пружити прву помоћ”, истакао је Радовић.

Појашњења ради, у Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговни стоји да је лице које се затекне или наиђе на мјесто саобраћајне незгоде у којој има повријеђених дужно да укаже помоћ лицима повријеђеним у саобраћајној незгоди.

“Возач је дужан употријебити звучни знак упозорења кад год је у питању сигурност саобраћаја”, стоји у члану 67. овог закона.

Миленко Пудар погинуо је у понедјељак у саобраћајној несрећи у мјесту Грабовица на путу Мостар - Јабланица, а до несреће је дошло када је изгубио контролу над возилом и фронтално ударио у аутобус, који се кретао из супротног смјера.

Деминер који је храбро корачао минским пољима

Деан Савичић из Бањалуке у опроштају од Миленка на свом Facebook профилу написао је да је Миленко био деминер који је већину свог живота провео гледајући смрти директно у очи.

“Миленко је из Бањалуке отишао у Херцеговину, тамо гдје је посла било највише, али и опасности. Тамо је провео посљедње године свог живота и скончао онако како је и живио - тихо. У својој каријери је очистио од мина хиљаде хектара земљишта, које је као обрадиво враћено многим породицама. Године свог живота провео је у шумама откопавајући мине и молећи бога да и тај дан прође мирно и да тишину дана не прекине сабласна експлозија, а већ једном је свједочио погибији колеге на терену. У својој каријери спасао је хиљаде живота, а ми нисмо успјели један једини - његов”, истиче Савичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана