Јавни универзитети не смију да трпе штету због самовоље појединаца

Срна
Јавни универзитети не смију да трпе штету због самовоље појединаца

Подгорица - Јавни универзитети не смију да трпе штету због самовоље појединаца и појединих институција у процесу институционалне реакредитације и акредитације студијских програма, поручено је са Четвртог форума ректора југоисточне Европе и западног Балкана који се одржава у Подгорици.

На овом скупу ректори универзитета из БиХ разматрали су ситуацију у вези са реакредитацијом универзитета и акредитацијом студијских програма у БиХ.

Упућен је апел Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ у којем се наглашава да су оснивачи и агенције дужни да у синергији са институцијама високог образовања траже оптималне моделе сарадње како би се допринијело бржем развоју друштва и његовом укључивању у европске процесе.

“Високо образовање стратешко је и развојно подручје сваког друштва, па тако и у БиХ. Развој високог образовања у вези са тим је приоритет свих структура друштва, а на посебан начин њихових оснивача”, наведено је у апелу упућеном Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

Ректори су позвали Агенцију за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и друге агенције да своје дјеловање ускладе са законским прописима и интересима развоја високог образовања јер је свако успоравање и самовоља веома штетно за све процесе развоја науке и високог образовања у БиХ.

“Институције високог образовања свјесне своје улоге у развитку друштва уложиће додатне напоре да би високо образовање остало генератор развоја и свих вриједности које наше друштво чини посебним у овом дијелу Европе и свијета”, истиче се у апелу.

Апел су упутили ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, ректор Универзитета у Сарајеву Рифет Шкријељ и ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Томић.

Међу њима је ректор Универзитета у Тузли Нермина Хаџиграхић, ректор Универзитета у Зеници Дамир Кукић, ректор Униврерзитета у Бихаћу Невзет Велаџић и ректор Универзитета “Џемал Биједић” у Мостару Елвир Зломушица.

Агенција за акредитацију високошколских установа Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предали су 12. априла Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, којег терете, између осталог, за несавјестан рад у служби, за злоупотребу положаја или овлашћења и фалсификовање исправе.

У кривичној пријави, која је у посједу Срне, наведено је да је Халиловић 29. марта одбио да изврши упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, чиме је поступио противно одредбама Статута Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Оквирног Закона о високом образовању у БиХ.

Кривична пријава је поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла која је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације. /крај/тб/дад/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана