Измјенама закона грађани Српске лакше до оружја

Срна
Измјенама закона грађани Српске лакше до оружја

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији, којим се додатно укидају административне баријере када је ријеч о условима за набављање оружја.

Овим нацртом закона бришу се законске одредбе које су као један од услова за набављање оружја прописивале прибављање увјерења да се против лица не води прекршајни поступак.

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу саопштено је да те законске одредбе нису оправдале сврху у пракси, а истовремено су грађане излагале додатном трошку.

Када је у питању одузимање оружја физичким лицима, оцијењено је да је те одредбе потребно другачије дефинисати, јер се у пракси показало да се грађанима који су учинили прекршај у одређеним случајевима и уредно платили новчану казну, примјеном конкретних одредаба, одузимало оружје које је у многим случајевима представљало породично насљеђе, трофеј или слично.

Предложена су законска рјешења која ће дати могућност ресорном министарству да цијени одређене случајеве и сврсисходност одузимања оружја, а то истовремено неће утицати на безбједност лица и имовине.

Влада Српске утврдила је данас и Нацрт закона о јавном реду и миру, којим се прописују прекршаји јавног реда и мира и санкције за починиоце прекршаја.

 Овим нацртом закона дефинише се одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те се дефинише нови прекршај - непријављивање прекршаја јавног реда и мира, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Дефинисан је нови прекршај јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у Републици Српској и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља за које су одговорна службена лица имала одређена сазнања у тренутку чињења или непосредно након чињења, али нису учинила ништа да би починиоци прекршаја били кажњени, а њихово понашање оцијењено као друштвено неприхватљиво и кажњиво.

Влада је утврдила и нацрт закона о заштити од пожара, којим се прецизније дефинише област рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца-спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама.

Разлози за доношење новог закона о заштити од пожара односе се и на потребу прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова.

У саопштењу се додаје да су разлози за доношење овог закона и прописивање обавезе за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

Предвиђено је и подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара, као и функционалнији начин расподјеле прикупљених средстава за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана