Iz Banjaluke odjeknuo glas suživota

Milijana Latinović
Iz Banjaluke odjeknuo glas suživota

Banjaluka - Obilježavanje Ramazanskog bajrama je kruna vjerničkog života, a iz Banjaluke je poslat lijep glas suživota, poručio je juče nakon svečanosti u Ferhadiji muftija banjalučki Nusret Abdibegović.

U prepunoj Ferhat-pašinoj džamiji Abdibegović, koji je predvodio vjerski obred, istakao je da je Bajram radost duše i dan porodičnog okupljanja.

- Prošlost ne možemo promijeniti, ali treba da gledamo u budućnost s velikim optimizmom zajedničkog života. Vjerujem da ćete ovaj dan podijeliti sa svim ljudima i da će svi osjetiti njegovu toplinu - rekao je Abdibegović.

Za vjernike islamske vjeroispovijesti koji su u Ferhadiju došli iz svih krajeva Srpske, FBiH i dijaspore, ovaj praznik donosi posebnu radost.

- Drago mi je da je Ferhadija puna kao nekada - kazao je Banjalučanin Muharem Kadić.

Centralna svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje su se okupili brojni vjernici. Molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović naglasivši da su strpljenje i praštanje mudrost života.

- Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima - poručio je Kavazović.

Prvi put Bajram je juče obilježen i u obnovljenoj fočanskoj Aladža džamiji, gdje su bajram-namaz klanjali brojni vjernici.

Trodnevna proslava Ramazanskog bajrama juče je svečano počela širom BiH, a poruke mira i zajedništva stizale su iz svih lokalnih zajednica.

Čestitke vjernicima islamske vjeroispovijesti uputili su i brojni zvaničnici iz Republike Srpske, a predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je uvjerenje da ovaj praznik predstavlja najbolju tradiciju islama i vrijednosti koje baštine.

Migranti

Ramazanski bajram u BiH dočekali su i brojni migranti, koji su ovaj praznični dan proveli čekajući na komad hljeba u dugim redovima.

- Volio bih pojesti majčin birdžani, naše tradicionalno začinjeno jelo koje se sprema od riže i mesa, ali danas ću samo ležati u krevetu i razmišljati o Pakistanu. Nedostaju mi otac i majka. Nadam se danu kad ćemo se spojiti, ako bog da - ispričao je Pakistanac Javadem iz prihvatnog centra Ušivak u Hadžićima. Predstavnici Islamske zajednice obradovali su djecu izbjeglice iz imigracionog centra Selakovac u Mostaru podijelivši im 70 paketića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana