Istoričari i sociolozi žele u IT stručnjake

Milijana Latinović
Istoričari i sociolozi žele u IT stručnjake

BANjALUKA - Prekvalifikacija visokoobrazovanih u Republici Srpskoj koji žele da postanu stručnjaci za informacione tehnologije počeće 10. juna, a znanja iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijskih vještina, između ostalih, žele da savladaju istoričari i sociolozi.

Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat ITP 100-IT prekvalifikacija, koji podrazumijeva intenzivnu obuku 100 visokoobrazovanih osoba koje se nalaze na spisku nezaposlenih republičkog Zavoda za zapošljavanje.

Na konkurs za prekvalifikaciju prijavilo se 210 nezaposlenih, a lista 100 najboljih koji su uspješno prošli četiri faze testiranja u petak je objavljena na internet stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Osim resornog ministarstva, u projektu učestvuju i Inovacioni centar Banjaluka, Zavod za zapošljavanje i banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla”.

Direktor Inovacionog centra Drago Gverić rekao je za “Glas Srpske” da je, od ukupnog broja prijavljenih, 168 prošlo testiranje, koje je obuhvatalo osnove IT pismenosti, test kompetencije i poznavanje engleskog jezika.

- Kandidati su maksimalno mogli da osvoje 100 bodova, a najveći postignut rezultat bio je 93,12. Sabiranjem bodova dobili smo rang-listu od 100 najboljih koji bi u idućih pet i po mjeseci trebalo da prođu proces prekvalifikacije - rekao je Gverić.

Naglasio je da je oko 70 odsto polaznika završilo društvene nauke.

- Među kandidatima ima dosta profesora srpskog jezika i istorije, sociologa, psihologa, jedan stomatolog, novinar i mnogo drugih - rekao je Gverić. Naglasio je da će kandidati biti podijeljeni u grupe.

- Planirano je da 240 sati izučavaju teoriju, zatim 12 sati bi trebalo biti posvećeno izučavanju soft vještina, odnosno projektnog menadžmenta i timskog rada, a potom u saradnji s IT kompanijama, koje su nam partneri, odlaze na 160 sati učenja i rada na konkretnim zadacima - pojasnio je Gverić i dodao da bi obuka trebalo da bude završena u novembru, a promocija i dodjela sertifikata polaznicima planirana je u decembru.

Finansiranje

Za projekat IT prekvalifikacija u Srpskoj planirano je pola miliona maraka. Ranije je istaknuto da će 300.000 KM obezbijediti Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, dok će preostalih 200.000 KM izdvojiti republički Zavod za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana