Историчари и социолози желе у ИТ стручњаке

Милијана Латиновић
Историчари и социолози желе у ИТ стручњаке

БАЊАЛУКА - Преквалификација високообразованих у Републици Српској који желе да постану стручњаци за информационе технологије почеће 10. јуна, а знања из области програмирања и пословно-комуникацијских вјештина, између осталих, желе да савладају историчари и социолози.

Нова прилика за незапослене обезбијеђена је кроз пилот-пројекат ИТП 100-ИТ преквалификација, који подразумијева интензивну обуку 100 високообразованих особа које се налазе на списку незапослених републичког Завода за запошљавање.

На конкурс за преквалификацију пријавило се 210 незапослених, а листа 100 најбољих који су успјешно прошли четири фазе тестирања у петак је објављена на интернет страници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС. Осим ресорног министарства, у пројекту учествују и Иновациони центар Бањалука, Завод за запошљавање и бањалучки Студентски центар “Никола Тесла”.

Директор Иновационог центра Драго Гверић рекао је за “Глас Српске” да је, од укупног броја пријављених, 168 прошло тестирање, које је обухватало основе ИТ писмености, тест компетенције и познавање енглеског језика.

- Кандидати су максимално могли да освоје 100 бодова, а највећи постигнут резултат био је 93,12. Сабирањем бодова добили смо ранг-листу од 100 најбољих који би у идућих пет и по мјесеци требало да прођу процес преквалификације - рекао је Гверић.

Нагласио је да је око 70 одсто полазника завршило друштвене науке.

- Међу кандидатима има доста професора српског језика и историје, социолога, психолога, један стоматолог, новинар и много других - рекао је Гверић. Нагласио је да ће кандидати бити подијељени у групе.

- Планирано је да 240 сати изучавају теорију, затим 12 сати би требало бити посвећено изучавању софт вјештина, односно пројектног менаџмента и тимског рада, а потом у сарадњи с ИТ компанијама, које су нам партнери, одлазе на 160 сати учења и рада на конкретним задацима - појаснио је Гверић и додао да би обука требало да буде завршена у новембру, а промоција и додјела сертификата полазницима планирана је у децембру.

Финансирање

За пројекат ИТ преквалификација у Српској планирано је пола милиона марака. Раније је истакнуто да ће 300.000 КМ обезбиједити Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, док ће преосталих 200.000 КМ издвојити републички Завод за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана